Business & Finance Δευτέρα 22/02/2021, 14:19
BUSINESS & FINANCE

Άρειος Πάγος: Συνταγματικός ο νόμος για τα τραπεζικά στελέχη

Άρειος Πάγος: Συνταγματικός ο νόμος για τα τραπεζικά στελέχη

Νόμιμος και συνταγματικός κρίθηκε από τον Άρειο Πάγο ο νόμος περί μη αυτεπάγγελτης έρευνας εις βάρος των τραπεζικών στελεχών σε περίπτωση τέλεσης του αδικήματος της απιστίας.

Η απόφαση εκδόθηκε από το ΣΤ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου και ήταν ομόφωνη, με εισηγητή τον Αρεοπαγίτη Γρηγόριο Κουτσοκώστα. Πάντως στον Αρειο Πάγο εκκρεμούν προς κρίση κι άλλες δύο αναιρέσεις για το ίδιο θέμα και επομένως, το ζήτημα δεν έχει κλείσει οριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος προβλέπει ότι η δίωξη των τραπεζικών στελεχών για αδικήματα απιστίας δεν είναι πλέον αυτεπάγγελτη, καθώς η διαδικασία μπορεί να εκκινήσει μόνο εφόσον υποβληθεί μήνυση από τις διοικήσεις των τραπεζών.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση είχε κριθεί αναγκαία, καθώς στο παρελθόν δεκάδες στελέχη βρέθηκαν υπό κατηγορία μετά από αυτεπάγγελτες εισαγγελικές παρεμβάσεις, ενώ στη συνέχεια δεν αποδείχθηκε η όποια ευθύνη τους.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν -σύμφωνα με τον νομοθέτη- το τραπεζικό σύστημα να βρίσκεται για καιρό υπό το κράτος δυσκολιών, καθώς τα στελέχη δεν τολμούσαν να λάβουν σημαντικές αποφάσεις.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News