Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 12:51
BUSINESS & FINANCE

Folli Follie: Στη Βουλή η δικογραφία για Φλαμπουράρη και Χαρίτση

φωτ.: Folli Follie

Τον δρόμο προς τη Βουλή παίρνει η δικογραφία, η οποία αφορά τη διαχείριση της υπόθεσης της Folli Follie, μετά τα νέα στοιχεία που προέκυψαν για εμπλοκή των πρώην υπουργών Αλέκου Φλαμπουράρη και Αλέξανδρου Χαρίτση. «Ουδεμία σχέση είχα ή έχω με την εν λόγω υπόθεση», αναφέρει ο κ. Χαρίτσης σε δήλωσή του. 

Η δικογραφία διαβιβάζεται μέσω της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, με διαβιβαστικό το οποίο υπογράφει ο Εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος και πραγματοποιείται με τις διατάξεις περί «αμελλητί», δηλαδή «άμεσης διαβίβασης χωρίς αξιολόγηση».

Στο εισαγγελικό έγγραφο εξηγείται ότι ο φάκελος διαβιβάζεται προς διερεύνηση «τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων διαλαμβανομένων στην έκθεση της αρμοδίας ανακρίτριας κατ΄άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις τυχόν τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτή και φυσικά πρόσωπα».

Την ίδια ώρα, η Εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για τη διερεύνηση διάφορων αδικημάτων, όπως η δωροληψία και η δωροδοκία αλλά και παραβάσεις του νόμου περί μεσαζόντων, εις βάρος του πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος φέρεται να είχε δεχθεί χορηγία από τη ελεγχόμενη εταιρεία, ύψους 80.000 ευρώ, για τις ανάγκες -όπως υποστηρίζει ο ίδιος- νοσοκομείου της περιφέρειάς του.

Στην ίδια έρευνα ελέγχονται ο άλλοτε μεγαλομέτοχος της εταιρείας, Τζώρζης Κουτσολιούτσος, και ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας, Νικόλαος Σάκος.

Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του Σταύρου Αραχωβίτη, ο οποίος επίσης φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή για άρση της ασυλίας του και όχι με βάση τις διατάξεις του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Υπενθυμίζεται ότι η σημερινή εξέλιξη επέρχεται σε συνέχεια της δημοσιοποίησης μιας σειράς ηλεκτρονικών μηνυμάτων μεταξύ του κ. Σάκου και του κ. Κουτσολιούτσου, στα οποία γίνεται αναφορά σε παρεμβάσεις υπουργών (σ.σ. Φλαμπουράρης, Χαρίτσης και Αραχωβίτης) υπέρ των συμφερόντων της Folli Follie στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδική μνεία πραγματοποιείται και στις προσφερόμενες υπηρεσίες του τότε βουλευτή, Μάκη Μπαλαούρα, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «μπροστάρης» στην προάσπιση των συμφερόντων της εταιρείας.

Tα επίμαχα e-mails

«Η αντίδραση της εταιρείας στην έκθεση της QCM κατευθύνθηκε και στην προσέγγιση πολιτικών και κυβερνητικών στελεχών για την ενίσχυση της πολιτικής υποστήριξης του Ομίλου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, επικοινωνίες που εντοπίστηκαν μεταξύ του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου και του Νίκου Σάκκου, διευθυντή ασφαλείας, εγείρουν υποψίες για προσπάθειες άσκησης επιρροής πολιτικών και άλλων προσώπων» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην πρόσφατη έκθεση της PwC, και παρατίθενται τα σχετικά μηνύματα:

Προς τους Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσο από τον κ. Σάκκο

– 9/5/2018: 

«Η οδηγία από ψηλά είναι να συνδράμουν τον Όμιλο. Αυτή είναι η θέση του Μαξίμου. Ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός, ο Γ.Μ. έστειλε μήνυμα στον Γ.Κ. και του ανέφερε την κατάσταση. Προσωπική επικοινωνία έγινε με τον αντιπρόεδρο από τον Λ. Είπε ο Τρ. να μην βγει ανακοίνωση και να πάμε στις 16.15 για να συζητήσουμε μαζί τους για να έχουν μια κοινή γραμμή». Ο κ. Σάκκος έκλεισε, λέγοντας «ό,τι και να τους πουν στην επιτροπή μπορούμε να επέμβουμε».

– 11/05/2018:

Επικοινώνησαν «σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), ο Γ. Μ. (Γεράσιμος Μπαλαούρας), ο οποίος πραγματικά υπερβάλλει εαυτό, για τον Όμιλο, είναι ο μπροστάρης, ο Α.Φ. (Αλέκος Φλαμπουράρης), ο Α.Χ. (Αλέξης Χαρίτσης), υπουργός Ανάπτυξης, ο Σ.Α. (Σταύρος Αραχωβίτης) από το στενό περιβάλλον. Στηρίζουν, όπως σας έχω πει, εμπράκτως τον Όμιλο».

Ο κ. Σάκκος ανέφερε επίσης, ότι «ο δε πρόεδρος (σ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς) είπε ότι είναι η πρώτη φορά που καθυστερεί τόσο -και ήδη δέχεται επικρίσεις για την ευνοϊκή συμπεριφορά της επιτροπής απέναντι μας».

Επίσης στο ίδιο μήνυμα, ο κ. Σάκκος φαίνεται να περιγράφει σύσκεψη, η οποία είχε λάβει χώρα μεταξύ εκπροσώπων της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Εταιρείας:

«Σήμερα η έκτακτη επίσκεψη, έπρεπε να γίνει, μετά από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί και απ’ ότι μου είπαν και οι δικοί μας, ήταν συνεργάσιμοι και φιλικοί (μας είχε ενημερώσει σχετικά ο πρόεδρος). Αυτό όμως που πρέπει να κάνουμε, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής (σ.σ. Κεφαλαιαγοράς), αύριο οπωσδήποτε να πάνε στην Επιτροπή τη σύμβαση της ελεγκτικής εταιρείας EY μαζί με ένα χρονοδιάγραμμα που θα αφορά τους ελέγχους. Και φυσικά ότι έχουμε απ’ αυτά που μας έχουν ζητήσει εγγράφως -είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν και αυτό έχει φανεί, αρκεί να τους βοηθήσουμε και εμείς. Δεν έχουμε, κάνοντας αυτά -όπως είπε- να ανησυχούμε άμεσα για κάτι».

– 13/5/2018:

Ο κ. Σάκκος ενημέρωσε τον Τζώρτζη Κουτσολιότσο σχετικά με την αντιμετώπιση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και για τη συνάντηση που είχε αναφέρει ότι του είχε ζητηθεί. Όσον αφορά το πρώτο θέμα, ο κ. Σάκκος έγραψε το εξής:

«Όπως ήδη έχετε ενημερωθεί ιδίως η παρουσία του προέδρου είναι καταλυτική. Είμαι σίγουρος ότι με την πίεση που τους ασκείται από τους ανθρώπους μας θα προχωρήσει ομαλά χωρίς εκπλήξεις η όλη διαδικασία. Όπως αντιλαμβάνεστε είναι πολύ δύσκολο για την Επιτροπή γιατί πιέζεται από παντού να είναι πιο άμεση και σκληρή απέναντί μας, ήδη την κατηγορούν για ευνοϊκή μεταχείριση. Έχουμε όμως ισχυρούς συμμάχους. Αρκεί βέβαια και εμείς να τους βοηθήσουμε σ’ αυτά που μας ζητάνε, έστω και να δίνουμε στοιχεία σταδιακά με μια ροή».

«Πρέπει να διαθέσετε ένα κονδύλι»

Στη συνέχεια, ο κ. Σάκκος αναφέρει ότι πραγματοποίησε τη συνάντηση «μ’ έναν σύμβουλο που αντιπροσωπεύει έναν από τους βασικούς υποστηρικτές μας» και περιγράφει τη συνάντηση ως εξής:

«Αφού μου είπε πόσο δύσκολο είναι το όλο εγχείρημα και πόσο εκτίθεται ο άνθρωπός του, και τι έχει κάνει μέχρι τώρα για εμας και ότι θα είναι μέχρι να τελειώσουν όλα δίπλα μας, μου είπε ότι έχει και κάποιες ανάγκες. Δεν θα ήθελα ούτε μεσω email ούτε τηλεφωνικά να μιλήσουμε πιο αναλυτικά. Νομίζω την στιγμή αυτή δεν έχουμε την πολυτέλεια κάνενα σύμμαχο μας να χαρίσουμε στους αντιπάλους μας για οποιοδήποτε λόγο. Πρέπει δυστυχώς να διαθέσετε ένα κονδύλι γι’ αυτές τις επαφές. Δεν είμαι υπέρ και το ξέρετε, αλλά σ’ αυτή την περίπτωση δεν νομίζω ότι γίνεται διαφορετικά. Ενημερώστε με ότι προχωρώ τουλάχιστον σ’ αυτή την περίπτωση. Παρακαλώ μονολεκτικά λόγο της σοβαρότητας. Με ένα ναι ή όχι για να ξέρω τι να πω αύριο που περιμένουν απάντηση».

O Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απάντησε μονολεκτικά «Nai» και ο κ. Σάκκος επιβεβαίωσε ότι θα προχωρήσει.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία επί τους συγκεκριμένου θέματος.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News