BUSINESS & FINANCE

Χρηματιστήριο: Κάνει την «έκπληξη» με Alpha και ΓΕΚ Τέρνα

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,76%

Χρηματιστήριο: Κάνει την «έκπληξη» με Alpha και ΓΕΚ Τέρνα

Ανοδική διέξοδο βρίσκει το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο με «μπροστάρη» τη μετοχή της Alpha Bank κινείται προς τις 785 – 790 μονάδες, αγνοώντας το κλίμα επιφυλακτικότητας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά το μέσο της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,76% και ενισχύεται στις 787,36 μονάδες, κερδίζοντας σχεδόν έξι μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (781,42 μονάδες).

Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων εκτείνεται σε 13 μονάδες -από 775,35 έως 788,75 μονάδες- με τον τζίρο των συναλλαγών -σ’ αντίθεση με ό,τι έχουμε συνηθίσει τον Φεβρουάριο- να κινείται σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, αγγίζοντας μέχρι στιγμής (14.00) τα 30 εκατ. ευρώ.

Η σημερινή συνεδρίαση έχει ως απόλυτο «πρωταγωνιστή» τη μετοχή της Alpha Bank, η οποία βρίσκεται στο +5% και το 0,80 ευρώ, χάρη στην πώληση «κόκκινων» δανείων, ύψους 10,8 δισ. ευρώ, στο αμερικανικό fund Davidson. Αποτέλεσμα αυτού του deal είναι η μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) στo 24% -από 43% τον Σεπτέμβριο του 2020.

Η συναλλαγή, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, θα ολοκληρωθεί στο γ’ τρίμηνο, με την ελληνική τράπεζα να «ξεφορτώνεται» ένα μεγάλο μέρος των «προβληματικών» χαρτοφυλακίων της, ισχυροποιώντας και επισπεύδοντας την πορεία επιστροφής στη βιωσιμότητα.

Το θετικό είναι ότι οι «καλές ειδήσεις», όπως όλα δείχνουν, δεν θα τελειώσουν εδώ, με την Τράπεζα Πειραιώς να προχωρά εντός Μαρτίου στην προγραμματισμένη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ύψους 1,1 δισ. ευρώ, αλλά και τις υπόλοιπες συστημικές τράπεζες να ετοιμάζονται να βγουν στις αγορές, χτίζοντας ένα ισχυρό ταμειακό απόθεμα.

O φόβος των επιτοκίων

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, οι εκτιμήσεις για αύξηση του πληθωρισμού και πρόωρη άρση των νομισματικών μέτρων στήριξης προκαλούν αναταράξεις στις διεθνείς αγορές, επηρεάζοντας -όπως είναι εύλογο- και την ελληνική. Δεν είναι τυχαίο ότι η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου βρίσκεται σήμερα άνω του 0,9%, το υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου.

Πάντως, η JP Morgan διατηρεί αμετάβλητες τις προβλέψεις για συρρίκνωση των ελληνικών 10ετών spreads (σ.σ. απόκλιση των αποδόσεων μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων). Ειδικότερα, εκτιμά ότι θα υποχωρήσει από τα σημερινά επίπεδα των 120 μονάδων βάσης στις 110 μ.β. τον Μάρτιο, στις 100 μ.β. τον Ιούνιο και στις 90  μ.β. τον Σεπτέμβριο. Τον Δεκέμβριο δε, προβλέπει μικρή αύξηση στις 100 μ.β.

Στο +3% οι τράπεζες

Επιστρέφοντας στη σημερινή συνεδρίαση, ο τραπεζικός κλάδος παρέχει σημαντικά στηρίγματα στον Γενικό Δείκτη, καθώς καταγράφει άνοδο της τάξης του 3%, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στις 461 μονάδες. Πέραν της Alpha Bank, εξάλλου, η Eurobank βρίσκεται κοντά στο +3%, ενώ πέριξ του 1,5% κυμαίνονται τα κέρδη για Εθνική Τράπεζα και Τρ. Πειραιώς.

  • Alpha Bank 4,91% 0,807 ευρώ
  • Attica Bank 0,42% 0,1924 ευρώ
  • Eurobank 2,79% 0,575 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα 1,78% 2,055 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς 1,54% 0,7778 ευρώ

«Άλμα» για ΓΕΚ Τέρνα

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι αγοράστες έχουν καταφέρει να ισορροπήσουν την κατάσταση, λαμβάνοντας σημαντική ώθηση από τη μετοχή της ΓΕΚ Τέρνα, η οποία μετά το -6% της Παρασκευής, ενισχύεται κατά 4%. Κέρδη κοντά στο 3% εμφανίζει και η μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε στο -11% ως απόρροια των προβλημάτων παραγωγής στο Τέξας των ΗΠΑ. 

Βέβαια, δεν λείπουν και οι ρευστοποιήσεις, με τις μετοχές των Ελλάκτωρ, Aegean, Coca – Cola και ΑΔΜΗΕ να υποχωρούν κατά 1%, ενώ στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζουν μέχρι στιγμής το +2,3% στην Intracom Κατασκευαστική, το +2,8% στη ΜΙΓ, αλλά και το -3,8% στην Πλαστικά Θράκης.

Συνολικά, έως αυτή την ώρα (14.00), 47 μετοχές κινούνται ανοδικά, 49 μετοχές παρουσιάζουν απώλειες, ενώ 13 μετοχές διατηρούνται σταθερές. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα, πέριξ των 53,3 δισ. ευρώ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News