Business & Finance Σάββατο 20/02/2021, 09:47
BUSINESS & FINANCE

Θα κάνει ξανά «friend» την Αυστραλία το Facebook;

Θα κάνει ξανά «friend» την Αυστραλία το Facebook;

To Facebook κάθισε και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας, Σκοτ Μόρισον, έπειτα από την αιφνιδιαστική κίνηση του γίγαντα των social media να «μπλοκάρει» όλες τις ειδήσεις στην πλατφόρμα του για τη χώρα. 

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη, οι Αυστραλοί βρήκαν ξαφνικά άδεια τα news feeds τους στο Facebook, αφότου ο γίγαντας των social media μπλόκαρε όλο το ενημερωτικό περιεχόμενο, σε μία  αιφνιδιαστική και δραματική κλιμάκωση της διαμάχης με την κυβέρνηση της χώρας, για τις χρεώσεις του ειδησεογραφικού περιεχομένου.

Η κίνηση προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τα μέσα ενημέρωσης, τους πολιτικούς και τις οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, ειδικά καθώς μαζί με όλες τις ειδήσεις, από το Facebook εξαφανίστηκαν οι σελίδες των αρχών υγείας, των δικτύων πρόνοιας και οι προειδοποιήσεις για θέματα ασφάλειας.

Τo Facebook  «μας έκανε διστακτικά και πάλι  φίλους», είπε ο Μόρισον. «Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι το Facebook είναι ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε. 

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας, Τζος Φράιντενμπεργκ δήλωσε την Παρασκευή ότι μίλησε με τον CEO του Facebook Μαρκ Ζάκερμπεργκ καθώς και ότι οι συζητήσεις θα συνεχίζονταν το σαββατοκύριακο. 

Η επίδειξη δύναμης του γίγαντα της τεχνολογίας ήρθε καθώς η Αυστραλία προωθεί νομοσχέδιο το οποίο απαιτεί από το Facebook και το Google να έρθουν σε εμπορικές συμφωνίες με τα μέσα ενημέρωσης που φέρνουν κλικς στις πλατφόρμες τους με τα λινκς τους ή να μπουν στη διαδικασία μίας αναγκαστικής διαιτησίας, προκειμένου να συμφωνήσουν μία τιμή. Το νομοσχέδιο πέρασε από την κάτω βουλή και αναμένεται να περάσει από τη Γερουσία την επόμενη εβδομάδα. 

Όπως δηλώνει το Facebook από την πλευρά του, διαφωνεί σε τρία σημεία του νομοσχεδίου: Στο ότι του απαγορεύεται να αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο τα μέσα ενημέρωσης που του ζητούν πληρωμή για το περιεχόμενό τους, στα μοντέλα διαιτησίας που επιτρέπουν σε ένα ανεξάρτητο όργανο να επιλέγει μία πληρωμή έναντι κάποιας άλλης και στην υποχρέωση να μπει σε εμπορικές διαπραγματεύσεις με τις αυστραλιανές εταιρείες media. 

Η πορεία της διαμάχης της Αυστραλίας με το Facebook αναμένεται να αποτελέσει οδηγό των εξελίξεων και σε άλλες χώρες, καθώς ήδη ο Καναδάς σχεδιάζει να υιοθετήσει την προσέγγιση των Αυστραλών, ενώ ευρωπαϊκές εταιρείες media ζητούν κάτι παρόμοιο από τις Βρυξέλλες. 

Πάντως, η κίνηση του Facebook να μπλοκάρει τις ειδήσεις στην πλατφόρμα του για την Αυστραλία εκτιμάται ότι μείωσε την κίνηση στα αυστραλιανά σάιτς ενημέρωσης περίπου κατά 13%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News