Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 16:35
BUSINESS & FINANCE

Στην Ευρώπη μεταφέρεται ο πόλεμος του Facebook με τους εκδότες

Στην Ευρώπη μεταφέρεται ο πόλεμος του Facebook με τους εκδότες

Να αντιγράψει κομμάτια του αυστραλιανού νόμου που θα αναγκάσουν το Facebook και το Google να πληρώσουν για το περιεχόμενό τους, ζητούν τα μέσα ενημέρωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για τον επίμαχο νόμο που οδήγησε χθες το Facebook να κάνει «unfriend» την Αυστραλία, ουσιαστικά σβήνοντας όλες τις ειδήσεις από  τα newsfeeds των Αυστραλών χρηστών του.

Οι εκδότες ζητούν από την Ευρώπη να αναγκάσει τους γίγαντες της τεχνολογίας να πληρώσουν για τις ειδήσεις που εμφανίζουν στις πλατφόρμες τους ή διαφορετικά  να οδηγηθούν σε μία δεσμευτική διαιτησία, η οποία θα ορίσει τις τιμές. Θέλουν η σχετική πρόβλεψη να ενταχθεί στο νομοσχέδιο που προτάθηκε το Δεκέμβριο για τον έλεγχο του λεγόμενου Big Tech και ονομάζεται «Digital Markets Act».

Τα ευρωπαϊκά media βλέπουν μία ευκαιρία να κινηθούν κατά του Facebook, αφότου η πλατφόρμα επέβαλε το πρωτοφανές «μπλακάουτ» στις ειδήσεις στην Αυστραλία, σε μία επίδειξη δύναμης. Οι εκδότες χάνουν διαφημιστικά έσοδα έναντι των ψηφιακών πλατφορμών εδώ και δεκαετίες.

«Έχει γίνει σαφές ότι χωρίς την πλήρη δύναμη μίας προσέγγισης στο στυλ της Αυστραλίας, οι τεχνολογικές εταιρείες απειλούν να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις ή να αποχωρήσουν εντελώς από τις αγορές», είπε η Άντζελα Μιλς Γουέιντ, του European Publishers Council, το οποίο εκπροσωπεί μεγάλες εκδοτικές εταιρείες όπως οι Axel Springer και The New York Times.

Η Ε.Ε. έχει ήδη συμφωνήσει για έναν άλλο νόμο περί copyright, ο οποίος θα βοηθήσει τους εκδότες να ζητήσουν αποζημίωση από τις πλατφόρμες. Όμως, κάποιοι πιστεύουν ότι αυτοί οι κανόνες δεν επαρκούν. Η Γαλλία είναι μία από τις μοναδικές χώρες που μέχρι στιγμής έχουν εφαρμόσει το νόμο περί copyright, όμως η αρχή ανταγωνισμού χρειάστηκε να παρέμβει πέρυσι, για να αναγκάσει την Google να πληρώσει για τις ειδήσεις που εμφανίζει στη μηχανή αναζήτησής της.

Όταν η Γαλλία εφάρμοσε το νόμο, η Google άρχισε να δείχνει τα αποτελέσματα στην αναζήτηση ειδήσεων στη χώρα χωρίς τις περιλήψεις των άρθρων. Τελικά, η εταιρεία αναζήτησης ήρθε σε συμφωνία με την ένωση των εκδοτών της Γαλλίας να διαπραγματευτεί διμερή συμβόλαια δικαιωμάτων.

Οι εκδότες θεωρούν ότι οι γίγαντες της τεχνολογίες εξακολουθούν να βρίσκουν τρόπους να «ξεγλιστρούν» από τις υποχρεώσεις τους, ακόμα και με τους κανόνες της Ε.Ε. περί copyright.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News