Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 13:26
BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Capital Economics: Αυξάνονται οι κίνδυνοι για την Ελλάδα

Οι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία αυξάνονται, προειδοποιεί η Capital Economics έπειτα και από την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δ΄ τριμήνου του 2020, τα οποία έδειξαν μείωση 0,7% σε τριμηνιαία βάση. Σύμφωνα με τους αναλυτές της εταιρείας ερευνών, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ισπανία αντιμετωπίζουν σοβαρότερους κινδύνους σε σχέση με τη Γερμανία.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, η συρρίκνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο δεν αποτέλεσε έκπληξη, αφού οι μεγαλύτερες χώρες είχαν ήδη ανακοινώσει τα στοιχεία του ΑΕΠ τους. «Με τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα να είναι ακόμα αναγκαία για τον έλεγχο του ιού και τα προγράμματα εμβολιασμού να προοδεύουν αργά, η δραστηριότητα σε όλη την περιοχή θα παραμείνει πολύ υποτονική για καιρό», σημειώνουν οι αναλυτές.

Η Capital Economics δεν πιστεύει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να υποχωρεί μετά τον Ιανουάριο, καθώς επισημαίνει ότι τα lockdowns δεν έχουν αυστηροποιηθεί δραματικά, αφού οι κυβερνήσεις θέλουν να αποφύγουν τις απόλυτες απαγορεύσεις που εφαρμόστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2020. Συνεπώς, ο οίκος επαναλαμβάνει την πρόβλεψή  του για μείωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση, το α΄ τρίμηνο του 2021.

«Ο πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος είναι ότι η άφιξη των νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών, καθώς και η αργή ταχύτητα των προγραμμάτων εμβολιασμού θα καθυστερήσουν την άρση των περιορισμών το δεύτερο τρίμηνο και μετά», τονίζει η Capital Economics. Και σημειώνει ότι κάτι τέτοιο θα έχει πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στις οικονομίες της Μεσογείου, οι οποίες εξαρτώνται περισσότερο από τον καλοκαιρινό τουρισμό.

Κ. Σαμ.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News