Business & Finance Τρίτη 2/02/2021, 12:27
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Ύφεση 6,8% το 2020

Ευρωζώνη: Ύφεση 6,8% το 2020

Σε ύφεση επέστρεψε η Ευρωζώνη το τέταρτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ της να συρρικνώνετe κατά 0.7%. Έτσι στο σύνολο του έτους η ύφεση ήταν 6,8%, όπως προκύπτει από τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat.

Το τρίτο τρίμηνο του έτους η Ευρωζώνη είχε ανακάμψει δυναμικά, με το ΑΕΠ της να μεγεθύνεται κατά 12,4%. Ωστόσο τους τελευταίους μήνες του έτους, καθώς οι περισσότερες χώρες ήρθαν αντιμέτωπες με έξαρση των κρουσμάτων η οικονομία τράβηξε απότομα φρένο. Η γερμανική οικονομία πέτυχε να αναπτυχθεί οριακά (0,1%) το τέταρτο τρίμηνο, ενώ και η ισπανική αναπτύχθηκε με ρυθμούς 0,4%. Ωστόσο το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε 1,3%. Τα δεδομένα ήταν ελαφρώς καλύτερα των προβλέψεων, με τους αναλυτές να σχολιάζουν πως αρκετές επιχειρήσεις έμαθαν να προσαρμόζονται στα δεδομένα του lockdown, στρεφόμενες όσες είχαν την δυνατότητα σε ηλεκτρονικό εμπόριο/ υπηρεσίες. 

Για το 2021 αρκετοί αναλυτές ρίχνουν όμως τον πήχυ των προσδοκιών, παρά την έλευση των εμβολίων. Και τούτο γιατί η επιχείρηση του εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού προχωράει αργά. «Το φιάσκο με το σχέδιο εμβολιασμού της Ευρώπης και η υποχώρηση των Βρυξελλών στη διαμάχη με την AstraZeneca και τη Βρετανία έχουν εντείνει τις αμφιβολίες για την ανάκαμψη» σχολιάζει ο Ανατόλι Καλέτσκι, ιδρυτής της Gakeval Research σε σημερινό του σημείωμα. 

Το ΔΝΤ πρόσφατα υποβάθμισε κατά μία μονάδα την εκτίμησή τους για τους εφετινούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ευρωζώνης στο 4,2%. Το Ταμείο έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του και για τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του ευρώ (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία). 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News