Business & Finance Δευτέρα 1/02/2021, 19:30
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Ρεκόρ εκδόσεων ομολόγων τον Ιανουάριο

Ρεκόρ και στην επενδυτική ζήτηση

Ρεκόρ εκδόσεων ομολόγων τον Ιανουάριο

Σε ιστορικά υψηλά εκτινάχθηκαν τόσο οι εκδόσεις των κρατικών ομολόγων όσο και η επενδυτική ζήτηση στην Ευρωζώνη κατά τον πρώτο μήνα του έτους. Οι κυβερνήσεις άντλησαν το ποσό ρεκόρ των 48,8 δισ.ευρώ τον Ιανουάριο μέσω κοινοπρακτικών ομολογιακών εκδόσεων, χάρη στην εντυπωσιακή ζήτηση των επενδυτών.

Οι κοινοπρακτικές εκδόσεις του προηγούμενου μηνός ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί έως σήμερα για πρώτο μήνα έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dealogic, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 48,25 δισ.ευρώ του 2019. Ρεκόρ και στη ζήτηση με οκτώ ευρώ για κάθε ευρώ προσφοράς, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv IRF, συγκριτικά με την αναλογία έξι προς ένα του 2019.

Η ζήτηση ήταν έντονη σε όλες τις πιστοληπτικές βαθμίδες. Για παράδειγμα, η Γαλλία, που αξιολογείται στη βαθμίδα ΑΑ «είδε» τη ζήτηση να εκτινάσσεται στα 75 δισ.ευρώ για το 50ετές της, από το οποίο άντλησε 7 δισ.ευρώ. Η Ελλάδα, στην κατηγορία του ΒΒ/ΒΒ-, άντλησε 3,5 δισ.ευρώ από το νέο 10ετές της με τη ζήτηση να φθάνει στα 29 δισ.ευρώ.

Σύμφωνα με τους τραπεζίτες που ανέλαβαν την αναδοχή των συμφωνιών, το μέγεθος της ζήτησης αντανακλά την όρεξη των επενδυτών να παραμείνουν στην αγορά κρατικού χρέους. Οι αγορές άλλωστε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) αναμένεται να ξεπεράσουν τη νέα προσφορά ομολόγων από τις κυβερνήσεις στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.   

«Οι επενδυτές είναι γεμάτοι ρευστό, δεν έχουν κανένα λόγο να μην συμμετέχουν καθώς δεν υπάρχει προοπτική μεγάλης αύξησης των αποδόσεων και φυσικά έχουν τη στήριξη των κεντρικών τραπεζών», λέει ο Πιέρ Μπαντίν της Credit Agricole.

O Mαρκ Χόλμαν, διευθύνων σύμβολος της TwentyFour Asset Management, εξηγεί ότι οι αγορές ενεργητικού από την ΕΚΤ σημαίνουν ότι τα κρατικά ομόλογα του ευρώ βρίσκονται σε ισχυρή τεχνική θέση με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά. Ακόμη ένας παράγοντας, λέει ο Χόλμαν, είναι το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. το οποίο έχει αλλάξει τις παγκόσμιες προοπτικές για την ασφάλεια του ευρωπαϊκού κρατικού χρέους και έχει περιορίσει τον κίνδυνο διάσπασης της Ευρωζώνης. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό προσείλκυσε περισσότερους επενδυτές στην αγορά ευρωπαϊκού κρατικού χρέους, καταλήγει ο Χόλμαν.  

H αξία των κρατικών ομολόγων με αρνητική απόδοση

Το μέγεθος του κρατικού χρέους του ευρώ με επιτόκιο κάτω από το μηδέν έφθασε κοντά σε επίπεδα ρεκόρ τον Ιανουάριο, ενώ το μέγεθος των αντίστοιχων βρετανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκε τον ίδιο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της Tradeweb.

Στην Ευρωζώνη, η αξία των ομολόγων με αρνητική απόοδση διαμορφώθηκε στα 6,6 τρισ.ευρώ ήτοι στο 73% του συνόλου της αγοράς η αξία της οποίας ανέρχεται στα 9 τρισ.ευρώ. Προκειται για επίπεδο σχεδόν αμετάβλητο από τα τέλη Δεκεμβρίου, παραμένοντας κοντά στο ιστορικό υψηλό του περασμένου έτους.

Η αξία των βρετανικών ομολόγων που διαπραγματεύονται στην εν λόγω πλατφόρμα με αρνητικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στα 1,12 τρισ.στερλίνες (1,54 τρισ.δολάρια), περίπου στο 45% του συνόλου της συνολικής αγοράς η αξίας της οποίας κυμαίνεται στα 2,5 δισ.στερλίνες – χαμηλότερα από το 48% στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020. Αυτό συνέπεσε με την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων στη διάρκεια του Ιανουαρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, εν μέσω προσδοκιών για νέα μέτρα στήριξης από τις ΗΠΑ και άνοδο του πληθωρισμού.  

moneyreview.gr με στοιχεία από Reuters
   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News