Business & Finance Τρίτη 29/12/2020, 22:25
ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Τράπεζες: Προμήθειες ρεκόρ 124,5 δισ.δολαρίων το 2020

Τράπεζες: Προμήθειες ρεκόρ 124,5 δισ.δολαρίων το 2020

To ποσό ρεκόρ των 124,5 δισ.δολαρίων συγκέντρωσαν εφέτος οι επενδυτικές τράπεζες ανά τον κόσμο από προμήθειες, καθώς οι επιχειρήσεις έσπευσαν να αντλήσουν νέα κεφάλαια για να αντιμετωπίσουν την πανδημία του κορωνοϊού. 

Το παραπάνω ποσό ρεκόρ προήλθε από την πληθώρα αναδοχών που εξασφάλισαν οι τράπεζες στις εκδόσεις μετοχών και ομολόγων από μεγάλους πελάτες τους, μεταξύ των οποίων Boeing, Airbnb και SoftBank, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Εφέτος, οι επιχειρήσεις άντλησαν περισσότερα από 5 τρισ.δολάρια από εκδόσεις ομολόγων, ένα ορόσημο που ουδέποτε είχαν φθάσει στο παρελθόν. Οι τράπεζες κέρδισαν 42,9 δισ.δολάρια από την αναδοχή ομολογιακών εκδόσεων, ποσό 25% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι. Αναλυτές και ανώτατα στελέχη της Wall Street αμφιβάλουν ωστόσο κατά πόσο μπορούν να επαναληφθούν αυτά τα υψηλά νούμερα τη νέα χρονιά, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις έχουν συσσωρεύσει τεράστια ποσότητα χρέους, η οποία βαραίνει τους ισολογισμούς τους. 

Αντίστοιχα, οι επιχειρήσεις άντλησαν περίπου 300 δισ.δολάρια από δημόσιες εγγραφές στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από κάθε άλλο έτος, εξαιρουμένου του 2007. Οι προμήθειες από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές αυξήθηκαν 90% στα 13 δισ.δολάρια – πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο τουλάχιστον από το 2000, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Refinitiv. Τα έσοδα από τις εκδόσεις μετοχών ανήλθαν σε 32 δισ.δολάρια, κατά τρία-τέταρτα υψηλότερα από τα επίπεδα του 2019. 

Οι μεγάλες αρχικές δημόσιες εγγραφές αναμένεται να συνεχιστούν και το 2021, σύμφωνα με αναλυτή της Morningstar. Η μεγάλη αύξηση των εκδόσεων ομολόγων και μετοχών συνέβαλε στο να αντισταθμιστεί η μείωση των προμηθειών από τον ρόλο συμβούλου των τραπεζών σε εξαγορές και συγχωνεύσεις. Οι προμήθειες από αυτόν τον τομέα μειώθηκαν 10% στα 29,6 δισ.δολάρια, από τη στιγμή που οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων μειώθηκαν δραματικά στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο, η αύξηση της δραστηριότητας τους τελευταίους μήνες έχουν δημιουργήσει αισιοδοξία στους επενδυτές. 

Συνολικά, οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες – JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Bank of America, Morgan Stanley και Citigroup – άντλησαν έσοδα από την επενδυτική τραπεζική 37 δισ.δολαρίων, ποσό που αντιστοιχεί στο 30% των προμηθειών που κέρδισαν εφέτος, το υψηλότερο ποσοστό από το 2013. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εκπροσώπησαν λιγότερο από το ένα-τέταρτο των προμηθειών στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής εφέτος, τη μικρότερη αναλογία τουλάχιστον από το 2000.

Ωστόσο, οι παχυλές προμήθειες δεν μεταφράστηκαν σε ράλι των τιμών μετοχών τους για τις περισσότερες τράπεζες εφέτος, οι οποίες δέχθηκαν σοβαρό πλήγμα από την ύφεση. Ο δείκτης KBW των μετοχών αμερικανικών τραπεζών έχει υποχωρήσει 14% εφέτος, καθώς οι τράπεζες έβαλαν στην άκρη κεφαλαιακά αποθέματα για να καλύψουν πιθανές επισφάλειες. 

Πηγή: FT
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News