Business & Finance Παρασκευή 29/01/2021, 07:35
ΑΡΘΡΟ

Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε έμπρακτα το εμπόριο

Ήρθε η ώρα να στηρίξουμε έμπρακτα το εμπόριο

Του Γιάννη Χατζηθεοδοσίου*

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποιήσαμε, πρόσφατα, στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών μαζί με την Opinion Poll, μία στις τέσσερις επιχειρήσεις θεωρεί πιθανό το λουκέτο, ενώ το υπόλοιπο 75% χρειάζεται να διανύσει ανηφορικό δρόμο για να επιβιώσει. Τι προκύπτει εάν διαβάσουμε διαφορετικά τα δεδομένα αυτά; Ότι μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που κινδυνεύουν να κατεβάσουν ρολά είναι συνοικιακά καταστήματα. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες συσσώρευσαν χρέη τόσο κατά το πρώτο, την άνοιξη του 2020, όσο και κατά το δεύτερο λοκντάουν που τελείωσε- ελπίζουμε οριστικά- πριν από μερικές ημέρες.

Ωστόσο, δεν αρκεί μονο να ελπίζουμε αλλά και να είμαστε σε θέση να ατενίζουμε το μέλλον με κάποια βεβαιότητα ως προς το ότι ο επιχειρηματικός κόσμος δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με πισωγύρισμα. Με ένα δηλαδή, τρίτο λοκντάουν που θα προκαλούσε το συντριπτικό χτύπημα στην οικονομία. Γι’ αυτό απαιτείται να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας. Μόνο έτσι, θα παραμείνουν ανοιχτά όλα τα μαγαζιά, χωρίς να χρειαστεί να επιστρέψουμε στις «αγορές εκτός», στο click away,  μέθοδος που λειτούργησε, σχεδόν αποκλειστικά, προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε τον έμπορο της γειτονιάς, ο οποίος, όλους αυτούς τους μήνες, δεν ήταν σε θέση να λειτουργήσει με click away, συσσώρευσε χρέη και έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από ρευστότητα. Γι’ αυτό, για μία ακόμη φορά, παροτρύνω τους καταναλωτές να προτιμήσουν για τις αγορές τους τα καταστήματα της γειτονιάς. Όχι μόνο θα γλυτώσουν χρόνο σε μετακινήσεις, αλλά κυρίως θα συμβάλουν στο να αποφύγει τον οικονομικό θάνατο ο μικρός έμπορος που συνήθως είναι άνθρωπος του κύκλου μας, εάν όχι της οικογένειάς μας. Μπορεί να ήμασταν συμμαθητές, παιδικοί φίλοι ή απλώς γνωστοί. 

Εάν σήμερα κάνει κάποιος μία βόλτα σε περιοχές όχι τόσο χαμηλού εισοδηματικού επιπέδου, θα συνειδητοποιήσει ότι, ήδη, τα άδεια και ξενοίκιαστα καταστήματα έχουν πολλαπλασιαστεί. Είναι στο χέρι μας, λοιπόν, να αναχαιτίσουμε όσο μπορούμε την κατάσταση αυτή, καθώς, αν μη τι άλλο, η στήριξη της τοπικής οικονομίας και μιας περιοχής παρουσιάζει οφέλη πρωτίστως στους κατοίκους της. Σε μία πόλη με ανθηρή οικονομική δραστηριότητα και οι αξίες των σπιτιών είναι υψηλότερες και ο δημόσιος χώρος διαφυλάσσεται καλύτερα όταν τα καταστήματα είναι ανοιχτά με πελατεία. Περιττό να αναφερθεί ότι τα ψώνια στο συνοικιακό, αντί στο ηλεκτρονικό, κατάστημα ή το πολυκατάστημα μας γλιτώνουν από τις καθυστερήσεις των κούριερ, όπως και από την αναμονή και άρα το συνωστισμό.

Η επόμενη μέρα θα εξαρτηθεί, βέβαια, και από τη στήριξη της πολιτείας, η οποία θα πρέπει να λάβει έκτακτα μέτρα, όπως το «κούρεμα» οφειλών και η αποπληρωμή του υπόλοιπου του χρέους σε έως 120 δόσεις. Θα πρέπει ακόμη, το υπουργείο Οικονομικών να επανεξετάσει την Επιστρεπτέα προκαταβολή 5, καθώς μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων αποκλείστηκε, χωρίς να φέρει ευθύνη, από το συγκεκριμένο μέτρο.

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου είναι Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News