Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 09:36
BUSINESS & FINANCE

ΕΒΕΠ: Έμφαση σε παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο

ΕΒΕΠ: Έμφαση σε παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο

Χρονιά με θετικό πρόσημο ήταν το 2020 για το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (ΕΒΕΠ), παρά τις δυσκολίες της πανδημίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ το περασμένο έτος έκλεισε με 997 νέες επιχειρήσεις, εκ των οποίων τη μερίδα του λέοντος είχαν οι ΙΚΕ με 511 εγγραφές ενώ διεγράφησαν ή άλλαξαν έδρα μόλις 220, εκ των οποίων, 103, ατομικές.

Η αναλογία σχεδόν 5 προς 1 των εγγραφών-διαγραφών στο μητρώο του ΕΒΕΠ και, ιδιαιτέρως, των «start-ups» έναντι των «λουκέτων», δημιουργεί αισιοδοξία για το νέο οικονομικό έτος, όπως επισημάνθηκε στη διάρκεια της χθεσινής, πρώτης για το τρέχον έτος συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης: «η πειραϊκή επιχειρηματικότητα, σε πείσμα των καιρών, ξεκινά αριθμητικά τουλάχιστον, ενισχυμένη το 2021 και αναμένεται να ανακάμψει τη νέα χρονιά, ακολουθώντας τη θετική εξέλιξη του λιμανιού, των ναυπηγείων αλλά, κυρίως, τη δυναμική της παγκόσμιας πρωτοκαθεδρίας της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας».

Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην εκδήλωση το «βάρος» για το 2021 θα πέσει στην επανεκκίνηση και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά. Ειδικότερα, επισημάνθηκαν οι προσπάθειες για τη στήριξη και μεγέθυνση της επιχειρηματικότητας, αλλά και η ανάγκη για την ψηφιοποίηση κάθε μορφής επιχειρήσεων του εμπορίου, της βιομηχανίας, της ναυτιλίας, των logistics και των υπηρεσιών. Όπως τονίστηκε από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου, οι παρεμβάσεις θα επικεντρωθούν, εκτός των μείζονος σημασίας θεμάτων της οικονομίας, στην επίτευξη όλων των επενδύσεων, αλλά και την επίσπευση των εμβληματικών έργων προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Επιδίωξη του Επιμελητηρίου παραμένει η ευρύτερη συνεργασία της Cosco με τις ΜμΕ επιχειρήσεις της περιοχής και η τήρηση του χρονοδιαγράμματος των επενδύσεων της ΟΛΠ ΑΕ. Επίσης, στη συζήτηση για την αναβίωση του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα, επισημάνθηκε ότι, το Επιμελητήριο στηρίζει το σχέδιο «Τρίαινα» για τις ναυπηγικές μονάδες της χώρας, αλλά και ότι θα υποστηρίξει κάθε προσπάθεια ανάπτυξης των ναυπηγοεπισκευαστικών δραστηριοτήτων για τις οποίες υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από εκατοντάδες επιχειρήσεις του ευρύτερου Πειραϊκού χώρου. Τονίστηκε επιπλέον ότι το Επιμελητήριο πρόσφατα, με επιστολή του στα συναρμόδια υπουργεία, υποστήριξε τη θέση, ότι τα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να ναυπηγήσουν κάθε τύπο πλοίου δεδομένου ότι, στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες, υπάρχει ζέουσα τεχνογνωσία η οποία πρέπει να αξιοποιηθεί. Η ναυπήγηση Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων «tailor made» για τις ανάγκες της ελληνικής πολυνησίας στις ελληνικές ναυπηγικές μονάδες, δεν πρέπει να αποτελεί «όνειρο», αλλά μία πραγματικότητα. Ως προς το θέμα των διαλυτηρίων, επισημάνθηκε ότι η Ελλάδα πρέπει να αποκτήσει «παρουσία» στον τομέα, αξιοποιώντας τάχιστα την ευρωπαϊκή νομοθεσία και τα σχετικά χρηματοδοτικά «εργαλεία» καθώς η βιώσιμη ανακύκλωση συμβάλλει στην ανάπτυξη ολόκληρων περιοχών.

Από τη συζήτηση με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδο, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στην εκδήλωση, διαπιστώθηκε συναντίληψη, ότι η κάθε πλευρά – και από τη δική της θέση ευθύνης – θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την βελτίωση του τοπικού οικονομικού γίγνεσθαι, με την δρομολόγηση σειράς από πρωτοβουλίες, με αναπτυξιακό πρόσημο για την πόλη και το λιμάνι. Δεδομένου ότι στο χαρτοφυλάκιο που ανέλαβε ο υφυπουργός περιλαμβάνονται σημαντικά ζητήματα της πόλης τα οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μεγάλο λιμάνι της χώρας, πεποίθηση της διοίκησης του Επιμελητηρίου είναι ότι θα υπάρξει αγαστή συνεργασία, προς όφελος της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Στη συνεδρίαση, επίσης, εκφράστηκε η ικανοποίηση των παραγωγικών τάξεων για το άνοιγμα της αγοράς και η ελπίδα ότι οι απώλειες του τζίρου των επιχειρήσεων θα περιορισθούν την παρούσα περίοδο και επαναβεβαιώθηκε η πρόταση του ΕΒΕΠ για «μορατόριουμ» πληρωμών και οφειλών, ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν υποβληθεί προτάσεις στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News