Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 17:01
BUSINESS & FINANCE

AstraZeneca: Πώς αντιδρά η μετοχή στη διένεξη με τις Βρυξέλλες

AstraZeneca: Πώς αντιδρά η μετοχή στη διένεξη με τις Βρυξέλλες

Υπό πίεση βρίσκεται η μετοχή της AstraZeneca στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, εν μέσω της εν εξελίξει «σύγκρουσης» με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παραδοτέες δόσεις του εμβολίου κατά της Covid.

Παρότι η Κομισιόν δεν έχει ανάψει ακόμη το πράσινο φως στην χρήση του εμβολίου της φαρμακευτικής εταιρείας, η παραδοχή ύπαρξης καθυστερήσεων στην παραγωγή των δόσεων έχει προκαλέσει την έντονη αντίδραση των Βρυξελλών.

Μάλιστα, τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στη δικαιοσύνη, κατηγορώντας την AstraZeneca για αθέτηση των συμβάσεων, εφόσον δεν τηρηθεί το συμφωνηθέν χρονοδιάγραμμα.

Η βρετανική εταιρεία, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γνωστοποίησε την Παρασκευή ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει τους συμφωνημένους στόχους προμηθειών έως τα τέλη Μαρτίου.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η μετοχή της AstraZeneca στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί σήμερα κατά 2,65% και διαμορφώνεται στα 7.742 στερλίνες, απέχοντας περίπου 1.500 λίρες από το ιστορικό υψηλό των 9.320 στερλινών (20 Ιουλίου του 2020). 

Σήμερα το απόγευμα, μάλιστα, έχει προγραμματιστεί συνάντηση των εκπροσώπων των δύο πλευρών, προκειμένου να εξεταστούν πιθανές λύσεις και να αποφευχθεί το σενάριο της δικαστικής διένεξης.

Το πρωί, σε συνέντευξη στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, ο επικεφαλής της εταιρείας, Πασκάλ Σοτιόρι, παραδέχθηκε ότι η παραγωγή βρίσκεται «δύο μήνες πίσω από εκεί που θα θέλαμε να ήταν».

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Ε.Ε. ότι καθυστέρησε να υπογράψει τις απαιτούμενες συμφωνίες, με αποτέλεσμα να υπάρξει περιορισμένος χρόνος για τη διευθέτηση του ρυθμού της παραγωγής των εμβολίων. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News