Business & Finance Τετάρτη 27/01/2021, 14:56
BUSINESS & FINANCE

Boeing: «Βουτιά» σε έσοδα και κέρδη – Αβέβαιο το 2021

Σε επίπεδα ρεκόρ οι ακυρώσεις παραγγελιών

Boeing: «Βουτιά» σε έσοδα και κέρδη – Αβέβαιο το 2021

Ζημιογόνο ήταν το δ’ τρίμηνο του 2020 για την Boeing, η οποία συνεχίζει να δέχεται τις επιπτώσεις από την καθήλωση του στόλου των αεροσκαφών 737 MAX. Στο αρνητικό κλίμα, όπως είναι φυσικό, συμβάλει και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία έχει οδηγήσει σε καθίζηση της ταξιδιωτικής ζήτησης.

Ως εκ τούτου, κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, η αμερικανική εταιρεία εμφάνισε ζημιές 15,25 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 15,3 δισ. δολαρίων. Οι αναλυτές της Refinitiv ανέμεναν ζημιές 1,8 δολαρίων και έσοδα 15,07 δισ. δολαρίων.

Μάλιστα, η διοίκηση εκτιμά ότι το 2021 θα αποτελέσει ακόμη ένα έτος – πρόκληση, καθώς η διατήρηση των ταξιδιωτικών περιορισμών εξακολουθεί να επηρεάζει αρνητικά τη ζήτηση για αεροπορικά εισιτήρια.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι παραδόσεις νέων αεροσκαφών, κατά τη διάρκεια του 2020, «βούλιαξαν» στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ βρέθηκαν και οι ακυρώσεις παραγγελιών.

Οι αναλυτές εκτιμούν, στο πλαίσιο αυτό, ότι οι συνολικές ζημιές για την εταιρεία θα διαμορφωθούν στα 4,1 δισ. δολάρια για το 12μηνο του 2020, με τα έσοδα να σημειώνουν πτώση κατά 24% και να περιορίζονται στα 57,94 δισ. δολάρια.

Στην αρνητική «εικόνα», όπως προαναφέρθηκε, έχουν συμβάλει τα δύο διαδοχικά αεροπορικά δυστυχήματα, τα οποία είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 346 ανθρώπων και την καθήλωση του στόλου των 737 ΜΑΧ. 

Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο, οι αμερικανικές αρχές επέτρεψαν την πραγματοποίηση της πρώτης πτήσης του εν λόγω αεροσκάφους, αφού πρώτα ολοκληρώθηκαν οι απαραίτητες αναβαθμίσεις και διορθώσεις στο ειδικό λογισμικό, το οποίο ευθύνεται για τις αεροπορικές τραγωδίες του 2018 και του 2019.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News