BUSINESS & FINANCE

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές

Από την απόφαση της Fed, την περασμένη εβδομάδα, το κλίμα στα χρηματιστήρια είναι όλο και πιο θετικό, με τον S&P 500 να σημειώνει την καλύτερη 4ήμερη απόδοσή του από τις αρχές του έτους και την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου να υποχωρεί για πέντε συνεχόμενες συνεδριάσεις, για πρώτη φορά από τον περασμένο Αύγουστο.  Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, πρόκειται για μια αλλαγή σκηνικού σε σχέση με τα μέσα του Απριλίου, όταν ο S&P 500 σημείωσε ένα σερί έξι πτωτικών συνεδριάσεων, εν μέσω ανησυχιών για τον επίμονο πληθωρισμό και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.

Παρότι πολλά ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν στο υπόλοιπο του έτους, η Deutsche Bank εκτιμά ότι υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να πιστέψει κανείς ότι ένα πιο θετικό αφήγημα αρχίζει να κάνει την εμφάνισή του στις αγορές.

1.       Τα οικονομικά στοιχεία φαίνονται όλο και πιο θετικά σε παγκόσμιο επίπεδο, με την αμερικανική οικονομία να παραμένει ισχυρή και τον Αμερικανό καταναλωτή ακόμα ανθεκτικό,  την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη να επιταχύνεται έπειτα από μία περίοδο στασιμότητας και την κινεζική οικονομία να εκπλήσσει θετικά το πρώτο τρίμηνο.

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές-1

2.       Τα σχόλια του Jerome Powell και τα πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ έχουν αποκλείσει τον βραχυπρόθεσμο κίνδυνο για αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.  Πλέον, οι αγορές προεξοφλούν μειώσεις επιτοκίων κατά 43 μονάδες βάσης έως τη συνεδρίαση της Fed  του Δεκεμβρίου, από 28 μονάδες βάσης που περίμεναν την περασμένη εβδομάδα.

3.        Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν ξανά,  καθώς οι φόβοι για μια ευρύτερη γεωπολιτική κλιμάκωση δεν επαληθεύτηκαν, βοηθώντας στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων.

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές-2

4.       Η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζεται εντυπωσιακά ανθεκτική απέναντι στα υψηλότερα επιτόκια, μέχρι στιγμής. Παρότι υπήρξαν κάποιες περίοδοι αναταραχής, όπως τον Μάρτιο του 2023 με την κατάρρευση της SVB στις ΗΠΑ, τα γεγονότα αυτά δεν είχαν ευρύτερες συνέπειες.

5.       Παρότι λίγοι δείκτες εξακολουθούν να δίνουν πιο αρνητικές ενδείξεις, αυτός ο οικονομικός κύκλος έχει ήδη εμφανίσει αρκετές περιόδους επιδείνωσης των στοιχείων, χωρίς να υπάρξει ύφεση.

Deutsche Bank: 5 λόγοι αισιοδοξίας για τις αγορές-3

Διαβάστε επίσης: 

JP Morgan: Η διόρθωση των αγορών θα συνεχιστεί – Ρωγμές στο αφήγημα

UBS: Προσωρινές οι αναταράξεις στις αγορές – Βλέπει άνοδο του S&P 500

Deutsche Bank: 3+3 λόγοι για να μην μειώσει τα επιτόκια η ΕΚΤ τον Ιούνιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News