BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Κίνδυνος διόρθωσης λόγω Fed και Μ. Ανατολής – Πώς επενδύει τώρα

JP Morgan: Κίνδυνος διόρθωσης  λόγω Fed και Μ. Ανατολής – Πώς επενδύει τώρα

Οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά τα επιτόκια αλλά και στο γεωπολιτικό μέτωπο αρχίζουν να επιβαρύνουν το επενδυτικό κλίμα στις αγορές και θα μπορούσαν να φέρουν τα χρηματιστήρια πιο κοντά σε μια διόρθωση, προειδοποιεί ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan, Marko Kolanovic. Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος διατηρεί ένα αμυντικό χαρτοφυλάκιο, αλλά κάνει αλλαγές στις τοποθετήσεις του, λόγω των τελευταίων εξελίξεων.

Όπως σημειώνει η JP Morgan, τα χρηματιστήρια εξακολουθούν να καταγράφουν σημαντικά κέρδη σε σχέση με την έναρξη της χρονιάς, ενώ τα spreads των εταιρικών ομολόγων παραμένουν κοντά στα χαμηλότερα επίπεδά τους μετά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση.

Αυτή η κίνηση των χρηματιστηρίων, που είναι κυρίως αποτέλεσμα του re-rating των αποτιμήσεων, παρουσιάζει μια αποσύνδεση από τη σημαντική αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων και την αλλαγή των προσδοκιών για τις κινήσεις της Fed, έπειτα από μια σειρά αναπάντεχα ανεβασμένων στοιχείων για τον πληθωρισμό.

Οι επίμονες πληθωριστικές δυνάμεις αυξάνουν τον κίνδυνο ότι τα επιτόκια θα χρειαστεί να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο καιρό από ό,τι αναμενόταν, τονίζει η JP Morgan, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιβαρύνει την οικονομική δραστηριότητα και τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Με δεδομένο ότι η αγορά στηρίζεται πλέον σε ένα σενάριο που προβλέπει μείωση του πληθωρισμού, ευνοϊκή Fed και μείωση των κινδύνων για την ανάπτυξη, τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν εντονότερη οικονομική δραστηριότητα και υψηλότερο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, θα μπορούσαν να φέρουν τις αγορές πιο κοντά στο σημείο καμπής που θα προκαλέσει μια διόρθωση.

Άλλωστε, οι πληθωριστικοί κίνδυνοι εντείνονται λόγω των σεναρίων αύξησης στις τιμές του πετρελαίου, με φόντο τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία και την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Σαν επιβαρυντικό παράγοντα, ο Kolanovic επισημαίνει επίσης το γεγονός ότι οι θέσεις των επενδυτών στις αγορές είναι υψηλές και οι τοποθετήσεις σε μετρητά βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά.

Στο πλαίσιο αυτό, η JP Morgan διατηρεί μια αμυντική στάση στο χαρτοφυλάκιό της, με underweight θέσεις στις μετοχές και τα εταιρικά ομόλογα έναντι overweight στα εμπορεύματα (σαν αντιστάθμιση κινδύνου για τον πληθωρισμό και τις γεωπολιτικές εξελίξεις) και τα μετρητά.

Ο οίκος κάνει τις εξής αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του:

1) Στα εμπορεύματα, στρέφεται από τα πολύτιμα μέταλλα στην ενέργεια, καθώς ο χρυσός έχει φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ, ενώ αντίθετα το πετρέλαιο μπορεί να κινηθεί υψηλότερα, λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

2) Στα χρηματιστήρια, μειώνει τις underweight θέσεις της στην Ευρώπη έναντι των ΗΠΑ, καθώς οι ευρωπαϊκές αποτιμήσεις είναι φθηνότερες, η ΕΚΤ φαίνεται πιο dovish από τη Fed και η ευρωπαϊκή ανάπτυξη βελτιώνεται ελαφρώς.

3) Ανοίγει overweight θέσεις στα βρετανικά έναντι των αυστραλιανών κρατικών ομολόγων.

Διαβάστε επίσης: 

ΕΚΤ: Deutsche Bank και Morgan Stanley βλέπουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Τι θα γίνει με το πετρέλαιο – Τι λένε 5 επενδυτικοί οίκοι

Capital Economics: Τι σημαίνουν οι εξελίξεις στη Μ. Ανατολή για την παγκόσμια οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News