Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 16:16
BUSINESS & FINANCE

BofA: Οι κινήσεις των αγορών θυμίζουν εποχές φούσκας

BofA: Οι κινήσεις των αγορών θυμίζουν εποχές φούσκας

Ημέρες του 1999, όταν γιγαντωνόταν η φούσκα του dot com, θυμίζει το σπάνιο ταυτόχρονο ράλι των τεχνολογικών μετοχών και των εμπορευμάτων, με φόντο την αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, προειδοποιεί ο στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Michael Hartnett.

Από τις αρχές του έτους, τα κρυπτονομίσματα σημειώνουν κέρδη 51,9%, το πετρέλαιο 19,6%, ο χρυσός 15,1%, τα εμπορεύματα 11,2%, οι μετοχές 7,2%, το δολάριο 3,9%, τα μετρητά 1,5% και τα ομόλογα υψηλών αποδόσεων 0,5%. Τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας χάνουν 2,3% και τα κρατικά ομόλογα 5%.

BofA: Οι κινήσεις των αγορών θυμίζουν εποχές φούσκας-1

Οι ασυνήθιστες αυτές κινήσεις συνάδουν με στοιχήματα ότι τα επιτόκια θα μείνουν υψηλότερα για περισσότερο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή. Αυτό είναι, ουσιαστικά το σενάριο του «no-landing».

Και ενώ η BofA θεωρεί ότι οι πιθανότητες του «no-landing» αυξάνονται, τονίζει πως υπάρχει επίσης ένας κίνδυνος για υψηλότερο πληθωρισμό, με υψηλότερο κόστος κεφαλαίου.

BofA: Οι κινήσεις των αγορών θυμίζουν εποχές φούσκας-2

Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο του «no-landing», τότε οι αγορές βρίσκονται σε φούσκα, τονίζει ο Hartnett. Σε αυτή την περίπτωση, ο αναλυτής συστήνει στους επενδυτές να πουλήσουν τα ομόλογα και το δολάριο καθώς και να αγοράσουν μετοχές του Nasdaq και επενδύσεις που προσφέρουν αντιστάθμιση του πληθωριστικού κινδύνου (χρυσός, εμπορεύματα, cryptos και Κίνα).

Βέβαια, η Bank of America προειδοποιεί για τον κίνδυνο το «no-landing» σενάριο να μετατραπεί σε ένα «hard-landing», με την πτώση των οικονομιών. Αυτό θα σήμαινε ότι η νομισματική σύσφιγξη θα συνεχιστεί και οι οικονομίες θα πληγούν από τα προβλήματα των περιφερειακών τραπεζών και του τομέα του real estate. Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να αγοράσουν ομόλογα και να πουλήσουν μετοχές.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πόσο μοιάζει το ράλι με τη φούσκα του dot com; Τα καλά και τα κακά νέα

Είναι φούσκα το ράλι; JP Morgan και Goldman Sachs διαφωνούν

Capital Ecomomics: Η φούσκα γιγαντώνεται και χωρίς μειώσεις επιτοκίων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News