BUSINESS & FINANCE

UniCredit: Αμφιβολίες για τη συνέχιση του ράλι – Πότε βλέπει διόρθωση

UniCredit: Αμφιβολίες για τη συνέχιση του ράλι – Πότε βλέπει διόρθωση

Το ράλι των χρηματιστηρίων –με τον S&P 500 να κινείται ανοδικά εδώ και πέντε μήνες και τον Stoxx Europe 600 να βρίσκεται στο μεγαλύτερο σερί των τελευταίων 12 ετών- είναι κάτι σπάνιο, επισημαίνει η UniCredit. Με φόντο την ασυνήθιστη αισιοδοξία των επενδυτών, η οποία αγγίζει τα όρια του καθησυχασμού, ο επενδυτικός οίκος προειδοποιεί ότι οι διακυμάνσεις στις αγορές θα αυξηθούν, ενώ βλέπει διόρθωση μέσα στο δεύτερο τρίμηνο.

Η UniCredit εξηγεί ότι η αισιοδοξία στις αγορές σχετίζεται με τις διαβεβαιώσεις των κεντρικών τραπεζών για τις επερχόμενες μειώσεις επιτοκίων, οι οποίες αφήνουν τους επενδυτές χωρίς λόγο να πουλήσουν και τις «αρκούδες» χωρίς άλλη επιλογή από το να περιμένουν τους καταλύτες που θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν το ράλι.

Σε κάθε περίπτωση, το σημερινό ράλι είναι εξαιρετικά σπάνιο, σημειώνουν οι αναλυτές, καθώς ο S&P 500 βρίσκεται σε άνοδο εδώ και πέντε μήνες, κερδίζοντας πάνω από 27% κατά την περίοδο αυτή. Ένα τέτοιο ράλι έχει συμβεί μόλις 28 φορές από τη δεκαετία του 1960, επισημαίνεται.

UniCredit: Αμφιβολίες για τη συνέχιση του ράλι – Πότε βλέπει διόρθωση-1

Αντίστοιχα, στην Ευρώπη, ο Stoxx Europe 600 διανύει την 10η εβδομάδα κερδών του, στο μεγαλύτερο ανοδικό σερί εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια, ενώ ο δείκτης των blue-chip Euro Stoxx  50 χαρακτηρίζεται από τη UniCredit αρκετά υπεραγορασμένος και ευάλωτος σε βραχυπρόθεσμη διόρθωση.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, έχουν πλέον περάσει 400 ημέρες συναλλαγών χωρίς μια ημερήσια πτώση 2% ή παραπάνω για τον S&P 500. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη περίοδο που συμβαίνει αυτό εδώ και 25 χρόνια, κάτι που μαρτυρά τον εφησυχασμό των επενδυτών. Την ίδια στιγμή, όμως, δείχνει ότι η πιθανότητα μιας διόρθωσης άνω του 2% είναι με ιστορικού όρους, αρκετά υψηλή.

Ωστόσο, όσο δεν εμφανίζεται κάποιο πληθωριστικό πρόβλημα, η υπόσχεση των κεντρικών τραπεζών για μειώσεις επιτοκίων παραμένει και αυτό σημαίνει ότι η αναλογία ρίσκου/ανταμοιβής για τις αγορές διατηρείται προς το παρόν θετική.

Σε αυτό το περιβάλλον, η όποια διόρθωση ή υποχώρηση θα είναι βραχυπρόθεσμη, εκτιμά ο οίκος, και συστήνει στους επενδυτές να την αντιμετωπίσουν σαν μια ευκαιρία τοποθετήσεων σε πιο ελκυστικά επίπεδα.

Σε κάθε περίπτωση, η UniCredit δηλώνει ότι περιμένει μια διόρθωση κατά το δεύτερο τρίμηνο, ειδικά καθώς οι υπερβολικές αποτιμήσεις στη Wall Street συνηγορούν κατά της συνέχισης του ράλι.

Διαβάστε επίσης: 

UBS: Πώς να επενδύσετε για την επόμενη φάση – Οι 2 βασικές τάσεις

Είναι φούσκα το ράλι; Μία ένδειξη μειώνει τους φόβους

UBS: Πόσο μοιάζει το ράλι με τη φούσκα του dot com; Τα καλά και τα κακά νέα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News