BUSINESS & FINANCE

UBS: Πώς να επενδύσετε για την επόμενη φάση – Οι 2 βασικές τάσεις

UBS: Πώς να επενδύσετε για την επόμενη φάση – Οι 2 βασικές τάσεις

Με το πρώτο τρίμηνο να οδεύει στη λήξη του, τα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε άνοδο και την ισχυρή αμερικανική οικονομία να περιορίζει τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων, η UBS βλέπει μια νέα φάση να ξεκινά και πιστεύει ότι τα επενδυτικά χαρτοφυλάκια  θα πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτήν.

Με την έναρξη του δεύτερου τριμήνου, ο οίκος βλέπει δύο βασικές τάσεις να επηρεάζουν τις αγορές:

–          Η έναρξη του κύκλου μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες.

–          Η διεύρυνση  της υιοθέτησης της τεχνητής νοημοσύνης και η εφαρμογή της σε ένα μεγαλύτερο εύρος επιχειρήσεων.

Σε αυτό το περιβάλλον, η UBS πιστεύει ότι η βασική εστίαση των επενδυτών θα πρέπει να είναι:

1)      Να αποκτήσουν την σωστή έκθεση στην τεχνολογία.

2)      Να διασφαλίσουν ότι οι ροές εισοδήματος του χαρτοφυλακίου τους είναι διατηρήσιμες.

3)      Να εφαρμόσουν αποτελεσματικές τεχνικές διαχείρισης ρίσκου χαρτοφυλακίου.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Όπως επισημαίνει η UBS, είναι σημαντικό οι επενδυτές να έχουν μια διαφοροποιημένη στρατηγική έκθεση στον τεχνολογικό κλάδο και σε μερικούς από τους ηγέτες του τεχνολογικού disruption που έρχεται. Βέβαια, ο οίκος τονίζει ότι έπειτα από το ισχυρό ράλι των μετοχών που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη, υπάρχει ο κίνδυνος υπερβολικής συγκέντρωσης των χαρτοφυλακίων. Για όσους θέλουν να διαφοροποιήσουν την έκθεσή τους, οι αναλυτές βλέπουν ευκαιρίες πέραν της τεχνολογίας, όπως σε ποιοτικές μετοχές των περιφερειακών πρωταθλητών της Ευρώπης και της Ασίας, σε εταιρείες που ωφελούνται από εναλλακτικά stories ανάπτυξης όπως η ενεργειακή μετάβαση, το disruption στην υγεία και οι λύσεις για το νερό, καθώς και σε small και mid caps.

Εν όψει της μείωσης των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, η UBS συστήνει στους επενδυτές να κινηθούν προληπτικά και να μεταφέρουν τα μετρητά και τα αμοιβαία διαχείρισης διαθεσίμων τους σε πιο διατηρήσιμες πηγές εισοδήματος, όπως οι προθεσμιακές καταθέσεις και τα μεσαίας διάρκειας υψηλής ποιότητας ομόλογα. Ο οίκος βλέπει ότι οι βασικές ισοτιμίες θα συνεχίσουν να κινούνται στο πρόσφατο εύρος τους, δημιουργώντας ευκαιρίες για τους επενδυτές για πρόσθετο εισόδημα μέσω τακτικών κινήσεων trading στα νομίσματα.

Και τέλος, η UBS τονίζει ότι η διαχείριση του ρίσκου είναι κρίσιμη, την ώρα που πολλοί επενδυτές μπορεί να δελεάζονται να ρευστοποιήσουν τα κέρδη τους και να μείνουν στο περιθώριο. Εξετάζοντας τις αγορές από το 1900, η UBS διαπίστωσε ότι ένα μετοχικό χαρτοφυλάκιο που είναι διαφοροποιημένο σε 21 χώρες, ενέχει 40% λιγότερο ρίσκο από εκείνο που επενδύει μόνο σε μία χώρα.  

Αντίστοιχα, ένα χαρτοφυλάκιο τοποθετημένο κατά 60% σε μετοχές και 40% σε ομόλογα, είναι ιστορικά λιγότερο ευμετάβλητο από ένα που αποτελείται αποκλειστικά από μετοχές.

Έτσι, η UBS σημειώνει ότι μόνο μέσω της διαφοροποίησης σε επενδυτικές κατηγορίες, περιοχές και κλάδους μπορεί ένας επενδυτής να διαχειριστεί τις βραχυπρόθεσμες τάσεις και να βελτιώσει τον πλούτο του, μακροπρόθεσμα.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank: Crash test στις Fabulous 5 της Ευρώπης έναντι των Magnificent 7 των ΗΠΑ

UBS: Πόσο μοιάζει το ράλι με τη φούσκα του dot com; Τα καλά και τα κακά νέα

Είναι φούσκα το ράλι; JP Morgan και Goldman Sachs διαφωνούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News