BUSINESS & FINANCE

JP Morgan: Η διόρθωση των αγορών θα συνεχιστεί – Ρωγμές στο αφήγημα

JP Morgan: Η διόρθωση των αγορών θα συνεχιστεί – Ρωγμές στο αφήγημα

Το sell off που έπληξε τελευταία τα χρηματιστήρια έχει και άλλα περιθώρια πτώσης, εκτιμά η JP Morgan, προειδοποιώντας ότι οι επενδυτές εμφανίζονται καθησυχασμένοι, την ώρα που το αφήγημα ανατρέπεται.

Βέβαια, οι αναλυτές του αμερικανικού επενδυτικού οίκου αναγνωρίζουν ότι αυτή την εβδομάδα, η τάση των αγορών θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από τα εταιρικά αποτελέσματα, καθώς περίπου το 40% των αμερικανικών εισηγμένων θα ανακοινώσει τα μεγέθη του.

Πέραν αυτού, όμως, η JP Morgan εκφράζει την εκτίμηση ότι το sell off θα συνεχιστεί.

Οι αναλυτές της εκφράζουν ανησυχία γιατί οι επενδυτές εμφανίζονται απαθείς μπροστά στις αποτιμήσεις των μετοχών, τον πληθωρισμό που παραμένει υψηλός, την περαιτέρω ανατροπή των εκτιμήσεων για τις επόμενες κινήσεις της Fed και ένα περιβάλλον όπου οι προσδοκίες για επιτάχυνση των εταιρικών κερδών ενδεχομένως να αποδειχθούν υπερβολικά αισιόδοξες.

Όπως εξηγεί η JP Morgan, το αφήγημα και τα μοτίβα στην αγορά θυμίζουν όλο και περισσότερο το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο αιφνιδιαστικά υψηλός πληθωρισμός και η hawkish στροφή των εκτιμήσεων για τη Fed οδήγησαν τις αγορές σε διόρθωση. Η διαφορά είναι ότι τώρα, οι τοποθετήσεις των επενδυτών είναι υψηλότερες, επισημαίνεται.

Το αφήγημα κινδυνεύει

Το αφήγημα στο οποίο έχουν στηριχθεί οι αγορές και οι μακροοικονομικές προβλέψεις μιλά για άνετη μείωση του πληθωρισμού και κατ΄ επέκταση σημαντική νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες μέσα στο 2024, εν μέσω ήπιας οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, όπως διαπιστώνουν οι αναλυτές της JP Morgan, το αφήγημα αυτό φαίνεται να απειλείται, λόγω των αιφνιδιαστικά ισχυρών στοιχείων για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη. Ο δομικός πληθωρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο (εξαιρουμένης της Κίνας και της Τουρκίας) επιταχύνθηκε στο 3,6% το περασμένο τρίμηνο, ξεπερνώντας κατά πολύ την πρόβλεψη του οίκου για σταθεροποίηση κοντά στο 3%.

Στο μέτωπο της ανάπτυξης, η JP Morgan εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα κλείσει το πρώτο τρίμηνο του 2024 με αύξηση 3,2%, σχεδόν μια ποσοστιαία μονάδα  υψηλότερη από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης.

Τέτοιες εκπλήξεις στα στοιχεία, εφόσον συνεχιστούν, μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διαφορές στη συμπεριφορά των κεντρικών τραπεζών, τονίζουν οι αναλυτές.

Και ενώ η ρητορική της Fed και οι προσδοκίες της αγοράς για μειώσεις επιτοκίων έχουν  αλλάξει τις τελευταίες εβδομάδες, το αφήγημα της άνετης μείωσης του πληθωρισμού παραμένει κομμάτι των προβλέψεων των κεντρικών τραπεζών, του ΔΝΤ και των αγορών, επισημαίνεται.

Διαβάστε επίσης:

BofA: Καμπανάκι για στασιμοπληθωριστικό σοκ λόγω γεωπολιτικών εντάσεων

JP Morgan: Κίνδυνος διόρθωσης λόγω Fed και Μ. Ανατολής – Πώς επενδύει τώρα

ΕΚΤ: Deutsche Bank και Morgan Stanley βλέπουν λιγότερες μειώσεις επιτοκίων το 2024

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News