Business & Finance Παρασκευή 26/04/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

Alphabet: Μπαίνει στο κλάμπ των 2 τρισ.δολαρίων

Alphabet: Μπαίνει στο κλάμπ των 2 τρισ.δολαρίων

H Alphabet «είδε» την κεφαλαιοποίησή της να περνά το φράγμα των 2 τρισ.δολαρίων σήμερα Παρασκευή, καθώς τα κέρδη της καθησύχασαν τους επενδυτές ότι ο μητρικός όμιλος της Google θα μπορούσε να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην τεχνητή νοημοσύνη. 

Η μετοχή της ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά σήμερα περίπου 10% στα 171,14 δολάρια ωθώντας την χρηματιστηριακή της αξία στα 2,14 τρισ.δολάρια. Η άνοδος αυτή προσέθεσε 187 δισ.δολάρια στην κεφαλαιοποίηση της εταιρείας, αποτελώντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο μέχρι σήμερα. Η μετοχή της φέτος ενισχύεται 23% συγκριτικά με τα κέρδη 5,5% του Nasdaq 100.

Tα έσοδα της Alphabet ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών χάρη στη δυναμική του τμήματος cloud-computing. Η ζήτηση για cloud πυροδοτήθηκε από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης, ενώ η ίδια η εταιρεία ικανοποίησε τους επενδυτές ανακοινώνοντας μέρισμα για πρώτη φορά και πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 70 δισ.δολαρίων. 

«Η Αlphabet έχει μία απίστευτα καλή διοίκηση, η ροή ρευστού είναι εντυπωσιακή και διαθέτει έναν τέραστιο προϋπολογισμό για έρευνα και ανάπτυξη, ενώ κανένας δεν γνωρίζει ποιά εταιρεία θα έχει τα καλύτερα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης, κανένας δεν μπορεί να στοιχηματίσει σε αυτό ακόμη», αναφέρει ο Γουέιν Κάφμαν, αναλυτής της Phoenix Financial Services. 

Παρότι η μετοχή της ξεπέρασε το φράγμα των 2 τρισ.δολαρίων ενδοσυνεδριακά το 2021 και ξανά πάλι στις αρχές του μηνός, ενδεχομένως τώρα να είναι η πρώτη φορά που θα καταφέρει να κλείσει πάνω από αυτό. Εάν πράγματι το επιτύχει, τότε μπαίνει σε άλλα εδάφη – μόνο οι Apple, Microsoft, Saudi Aramco και Nvidia έχουν ξεπεράσει αυτό το κατώφλι. Η Nvidia ξεπέρασε το φράγμα αυτό στις αρχές του έτους, ενώ η Amazon δεν απέχει και πολύ από αυτό. 

Ο δρόμος προς τα 2 τρισ.δολάρια δεν είναι εύκολος. Η μετοχή αποδείχθηκε εξαιρετικά ασταθής εν μέσω έντονων επικρίσεων για τα προϊόντα της σε τεχνητή νοημοσύνη, ενώ ορισμένοι επενδυτές αμφισβήτησαν την ικανότητά της να ανταγωνιστεί με εταιρείες όπως η OpenAI. 

Αναλυτές της Wall Street παραμένουν άκρως θετικοί για τη μετοχή της, με το 85% εξ αυτών να συστήνουν αγορά. Τόσο τα κέρδη όσο και τα έσοδα αναμένεται να αυξάνονται σε διψήφιο ποσοστό κάθε χρόνο έως το 2026. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News