Business & Finance Πέμπτη 25/04/2024, 07:44
BUSINESS & FINANCE

Φορολογικές δηλώσεις: Ο νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 που φέρνει πρόσθετους φόρους 800 εκατ.

Φορολογικές δηλώσεις: Ο νέος κωδικός στο έντυπο Ε1 που φέρνει πρόσθετους φόρους 800 εκατ.

Με το που θα ενεργοποιηθεί -εκτός απροόπτου εντός της ημέρας- η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Taxis για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων, πάνω από 700.000 αυτοαπασχολούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να έρθουν πλέον αντιμέτωποι στην πράξη με το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα.

Αυτό που θα χρειαστεί να κάνουν είναι να ανοίξουν το ηλεκτρονικό έντυπο Ε1 και να αναζητήσουν στον πίνακα 4Γ2 τον κωδικό 405 ή 406. Εκεί αναγράφεται το «ελάχιστο ποσό καθαρού εισοδήματος άρθρων 28Α – 28Δ του κώδικά φορολογίας εισοδήματος. Είναι προσυμπληρωμένο το ποσό και ο φορολογούμενος δεν έχει δυνατότητα παρέμβασης. Αυτό που μπορεί να κάνει όμως, είναι να πατήσει την ανάπτυξη του εσωτερικού υποπίνακα στον οποίο και εμφανίζονται αναλυτικά οι υπολογισμοί της φορολογικής διοίκησης ως προς τον προσδιορισμό του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος.

Το υπουργείο Οιικονομικών έχει υπολογίσει ότι αυτοί οι δύο κωδικοί θα «φουσκώσουν» το φορολογητέο εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων ακόμη και κατά περισσότερα από 5 δισ. ευρώ προσθέτοντας περισσότερα από 800-900 εκατ. ευρώ στην φορολογική τους επιβάρυνση.

Είναι υποχρεωμένοι οι φορολογούμενοι να αποδεχτούν τα όσα αναγράφονται στους κωδικούς 405 ή 406; Το σίγουρο είναι ότι αν το λογιστικό τους αποτέλεσμα είναι μικρότερο από το ποσό στον κωδικό 405, τότε θα χρησιμοποιηθεί ως βάση φορολόγησης το μεγαλύτερο ποσό. Η εναλλακτική λύση είναι να αμφισβητηθεί το ποσό του ελάχιστου εισοδήματος. Για να γίνει η αμφισβήτηση, πρέπει να συμπληρωθούν οι κωδικοί 443-444. Αναφέρουν σχετικά οι οδηγίες για το νέο έντυπο Ε1:

«Στην περίπτωση αμφισβήτησης του ελάχιστου ποσού καθαρού εισοδήματος, για λόγους πέραν αυτών που αναφέρονται στην παρ. 3 του άρθρου 28Α του ΚΦΕ, ο φορολογούμενος έχει, σύμφωνα με την παρ. 4 του ίδιου άρθρου, τη δυνατότητα να ζητήσει τη διενέργεια ελέγχου του άρθρου 27 του ΚΦΔ για να αποδειχθεί η ακρίβεια της δήλωσής του για εισόδημα μικρότερο του τεκμαρτού, με την υποβολή εμπρόθεσμα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και επιλέγοντας τους νέους κωδικούς 443-444. Μετά την υποβολή της δήλωσης εκδίδεται πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 της παρούσας. Ο φορολογούμενος υποχρεούται το αργότερο εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος να συμπληρώσει ερωτηματολόγιο κατ’ εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 1 του άρθρου 27 του ΚΦΔ».

Ουσιαστικά, θα πρέπει να αποκαλύψει το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων και εισοδημάτων για να πείσει τις φορολογικές αρχές ότι το ελάχιστο εισόδημα είναι πολύ υψηλό για τα δεδομένα του συγκεκριμένου επαγγελματία. Ουσιαστικά, στη διαδικασία θα μπουν όσοι έχουν αποδεδειγμένα ζημιές οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν με βάση τα νόμιμα παραστατικά. 

Διαβάστε επίσης: 

Εως τις 31 Ιουλίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

«Κλειδώνει» το χρονοδιάγραμμα για φορολογικές δηλώσεις και τέλη κυκλοφορίας

«Αποκαλυπτήρια» για το τεκμαρτό εισόδημα των αυτοαπασχολουμένων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News