Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 22:00
BUSINESS & FINANCE

ΗΠΑ: Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι τιμές πολυτελών κατοικιών

ΗΠΑ: Κοντά σε ιστορικό υψηλό οι τιμές πολυτελών κατοικιών

Το real estate στις ΗΠΑ παρουσιάζει δύο όψεις – μία αγορά πολυτελείας που ανθίζει και η υπόλοιπη αγορά που συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπη με υψηλότερες τιμές και περιορισμένη προσφορά. 

Οι συνολικές πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 4% σε εθνικό επίπεδο στο πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την Redfin. Ωστόσο, οι πωλήσεις πολυτελών κατοικιών αυξήθηκαν περισσότερο από 2%, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη σε ετήσια βάση σε διάρκεια τριών ετών, σύμφωνα με την Redfin.

Εμπειρογνώμονες και μεσίτες στην αγορά real estate συζητούν την απόκλιση ως προς τα επιτόκια και την προσφορά. Με τα επιτόκια στεγαστικών δανείων πάνω από το 7% για ένα σταθερό δάνειο 30 ετών, οι περισσότεροι αγοραστές κατοικιών βρίσκουν τις τιμές απρόσιτες. Οι εύποροι και πλούσιοι αγοραστές, ωστόσο, αγοράζουν σπίτια με μετρητά, καθιστώντας τα λιγότερο ευάλωτα σε υψηλά επιτόκια.

Σχεδόν τα μισά από όλα τα πολυτελή σπίτια (που ορίζονται από την Redfin ως σπίτια στο κορυφαίο 5% των καλύτερων περιοχών ως την αξία) αγοράστηκαν όλα με τα μετρητά το τρίμηνο, σύμφωνα με την Redfin. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό σε τουλάχιστον μια δεκαετία. Στο Μανχάταν, οι συμφωνίες σε μετρητά έφτασαν το ρεκόρ του 68% όλων των πωλήσεων, σύμφωνα με τον Miller Samuel.

Η πλημμύρα των μετρητών ανεβάζει επίσης τις τιμές στην κορυφή. Οι τιμές μίας μέσης πολυτελούς κατοικίας αυξήθηκαν σχεδόν κατά 9% το τρίμηνο – περίπου διπλάσια από την αύξηση που παρατηρήθηκε στην ευρύτερη αγορά, σύμφωνα με την Redfin. Η μέση τιμή των πολυτελών κατοικιών έφτασε το ρεκόρ όλων των εποχών των 1.225.000 δολαρίων κατά τη διάρκεια της περιόδου.

«Όσοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν πολυτελή σπίτια το κάνουν τώρα γιατί θεωρούν ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται», δήλωσε ο David Palmer, κτηματομεσίτης της Redfin στο Σιάτλ, όπου ένα μέσο πολυτελές σπίτι πωλείται έναντι 2,7 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Η αγορά πολυτελών κατοικιών ευνοείται επίσης από την αύξηση της προσφοράς κατοικιών προς πώληση. Δεδομένου ότι οι πλούσιοι πωλητές είναι πιο πιθανό να αγοράσουν με μετρητά, δεν ανησυχούν τόσο για τις αποπληρωμές ενός στεγαστικού δανείου χαμηλού επιτοκίου – όπως οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σπιτιού. 

Ο αριθμός των πολυτελών κατοικιών προς πώληση αυξήθηκε κατά 13% στο πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με πτώση 3% για την υπόλοιπη αγορά στέγης, σύμφωνα με την Redfin. Ενώ το συνολικό απόθεμα πολυτελών κατοικιών παραμένει «πολύ κάτω» από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ο αριθμός των πωλήσεων πολυτελών κατοικιών που έγιναν μέσω Διαδικτύου στο πρώτο τρίμηνο αυξήθηκε κατά 19%.

«Οι τιμές συνεχίζουν να αυξάνονται για κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, έτσι οι ιδιοκτήτες κατοικιών αισθάνονται ότι είναι μια καλή στιγμή για να εξαργυρώσουν το μετοχικό τους κεφάλαιο», είπε ο Palmer.

Ωστόσο, δεν παρουσιάζουν άνοδο όλες οι αγορές πολυτελών κατοικιών και η ισχυρότερη αύξηση των τιμών σημειώνεται σε περιοχές που δεν είναι συνήθως γνωστές για πολυτελείς κατοικίες. Σύμφωνα με την Redfin, η αγορά με την ταχύτερη αύξηση των τιμών πολυτελείας ήταν το Providence του Ρόουντ Άιλαντ, με τις τιμές να αυξάνονται κατά 16%, ακολουθούμενο από το Νιου Μπράνσγουικ του Νιου Τζέρσεϊ, όπου οι τιμές αυξήθηκαν κατά 15%. Η Νέα Υόρκη σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση των τιμών, κατά 10%.

Όσον αφορά τις συνολικές πωλήσεις πολυτελών κατοικιών, το Σιάτλ σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση από οποιαδήποτε άλλη περιοχή, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 37%. Το Austin κατέλαβε τη δεύτερη θέση με αύξηση πωλήσεων κατά 26%, ακολουθούμενο από το Σαν Φρανσίσκο με αύξηση 24%.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News