Business & Finance Δευτέρα 22/04/2024, 12:09
BUSINESS & FINANCE

Tesla: Πέρασε το Σαββατοκύριακο μειώνοντας τιμές σε αυτοκίνητα και λογισμικό

Tesla: Πέρασε το Σαββατοκύριακο μειώνοντας τιμές σε αυτοκίνητα και λογισμικό

Η Tesla πέρασε το Σαββατοκύριακο μειώνοντας τις τιμές των μοντέλων της στην Κίνα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ εν μέσω της πτώσης των πωλήσεων και της πληθώρας αποθεμάτων.

Αργά το Σάββατο, η εταιρεία με επικεφαλής τον Elon Musk μείωσε επίσης την τιμή του λογισμικού υποβοήθησης του οδηγού που αποκαλεί Full Self-Driving ή FSD, κατά το ένα τρίτο στα 8.000 δολάρια στις ΗΠΑ.

Η επιδίωξη των πλήρως αυτόνομων οχημάτων αποτελεί εδώ και καιρό το κλειδί για την υψηλή αποτίμηση της Tesla. Τις τελευταίες εβδομάδες, η Tesla κυκλοφόρησε νέες εκδόσεις του λογισμικού FSD και ο Musk έχει υποσχεθεί να παρουσιάσει ένα ειδικό ρομποτάξι στις 8 Αυγούστου.

Ο ιστότοπος της Tesla αναφέρει ότι οι πελάτες θα λάβουν μια δοκιμαστική έκδοση του FSD 30 ημερών με την αγορά ενός νέου οχήματος. Οι λειτουργίες που είναι ενεργοποιημένες επί του παρόντος «απαιτούν την ενεργή επίβλεψη του οδηγού και δεν καθιστούν το όχημα αυτόνομο», σύμφωνα με την εταιρεία.

Νωρίτερα το Σαββατοκύριακο, η Tesla μείωσε τις τιμές στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τις δύο βασικές αγορές της, καθώς και στην Ευρώπη, αφού οι απογοητευτικές πωλήσεις του πρώτου τριμήνου συνέβαλαν στη διόγκωση των αποθεμάτων.

Στην Κίνα, η Tesla μείωσε τις τιμές σε όλη τη γκάμα της, με το ανανεωμένο Model 3 να πέφτει στα 231.900 γουάν (32.000 δολάρια) από 245.900 γουάν προηγουμένως. Το Model Y μειώθηκε στα 249.900 γουάν – ή περίπου 34.500 δολάρια – από 263.900 γουάν.

Στις ΗΠΑ, η φθηνότερη έκδοση του Model Y κοστίζει πλέον 42.990 δολάρια, επιστρέφοντας την αρχική τιμή εκκίνησης του sport utility vehicle στη χαμηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ. Η Tesla έκανε επίσης έκπτωση στις δύο άλλες πιο ακριβές εκδόσεις του Model Y κατά 2.000 δολάρια και έριξε την τιμή του Model X στη χαμηλότερη τιμή που είχε ποτέ.

«Άγρια» εβδομάδα

Οι περικοπές επισφραγίζουν μια «άγρια» εβδομάδα για την αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα το Όστιν. Ξεκίνησε όταν ο Μασκ ανακοίνωσε σε υπόμνημα προς τους περισσότερους από 140.000 υπαλλήλους της εταιρείας ότι μειώνει το προσωπικό της κατά περισσότερο από 10% σε παγκόσμιο επίπεδο. Αποχώρησαν επίσης δύο κορυφαία στελέχη.

Την Τετάρτη, η Tesla ανέφερε στη δήλωση πληρεξουσίου εκπροσώπησής της ότι θα ζητήσει από τους μετόχους να ψηφίσουν εκ νέου για ένα πακέτο αποζημίωσης ύψους 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τον Musk, το οποίο ακυρώθηκε από δικαστήριο του Ντελαγουέαρ τον Ιανουάριο.

Και την Παρασκευή, η εταιρεία ανακάλεσε σχεδόν 3.900 φορτηγά Cybertruck για να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει τα πεντάλ γκαζιού που μπορεί να αποκολληθούν και να προκαλέσουν ακούσια επιτάχυνση του οχήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο σύγκρουσης.

Ο Musk ανέβαλε επίσης ένα προγραμματισμένο ταξίδι στην Ινδία, όπου αναμενόταν να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Narendra Modi, λέγοντας ότι έπρεπε να ασχοληθεί με «βαριές υποχρεώσεις» στην Tesla.

Αύριο η ανακοίνωση για το α’ τρίμηνο του 2024

Η Tesla ανακοινώνει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου στις 23 Απριλίου. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος λόγω της ανησυχίας για την πτώση των πωλήσεων, την ένταση του ανταγωνισμού στην Κίνα και τα ριψοκίνδυνα σχέδια του Musk.

Η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε την πρώτη ετήσια πτώση των πωλήσεών της από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, παραδίδοντας 386.810 οχήματα το πρώτο τρίμηνο, πολύ κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στην Κίνα, το μερίδιο αγοράς της Tesla συρρικνώθηκε σε περίπου 6,7% το τέταρτο τρίμηνο του 2023, από 10,5% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Επιβατηγών Αυτοκινήτων της Κίνας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία μείωσε πρόσφατα τα χρονοδιαγράμματα παραγωγής στο εργοστάσιό της στη Σαγκάη στα τέλη του περασμένου μήνα. Οι αποστολές από το εργοστάσιό της στη Σαγκάη – το οποίο κατασκευάζει ηλεκτρικά οχήματα για την Κίνα και για εξαγωγή σε άλλα μέρη της Ασίας, την Ευρώπη και τον Καναδά – μειώθηκαν τους δύο πρώτους μήνες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ακόμη και όταν οι συνολικές πωλήσεις επιβατικών οχημάτων στην Κίνα αυξήθηκαν.

Πηγή: Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Tesla: Ανακαλεί σχεδόν 3.900 Cybertrucks για πρόβλημα στο πεντάλ

Ο Elon Musk αναβάλλει το ταξίδι του στην Ινδία, αλλά «στοχεύει να την επισκεφθεί μέσα στο 2024»

Tesla: Θα απολύσει πάνω από το 10% του προσωπικού της

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News