Business & Finance Σάββατο 6/04/2024, 19:47
BUSINESS & FINANCE

Elon Musk: Η Tesla θα παρουσιάσει το ρομποτάξι της στις 8 Αυγούστου

Elon Musk: Η Tesla θα παρουσιάσει το ρομποτάξι της στις 8 Αυγούστου

Η Tesla θα αποκαλύψει το πρώτο ρομποτάξι της στις 8 Αυγούστου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της, Elon Musk σε ανάρτησή του στο X.

Ο Musk έχει μιλήσει για το σχέδιό του για robotaxi εδώ και χρόνια και θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική νέα επιχείρηση για την αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί απέναντι στην εταιρεία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Οι μετοχές της Tesla αυξήθηκαν πάνω από 3% σε διευρυμένες συναλλαγές μετά το tweet του Musk.

Ο Musk μοιράστηκε την ημερομηνία αποκάλυψης την Παρασκευή, αφού το Reuters ανέφερε ότι τα σχέδια για το πολυαναμενόμενο μοντέλο αυτοκινήτου χαμηλού κόστους της Tesla είχαν καταργηθεί. Ο Musk κατηγόρησε το Reuters για ψέματα.

Το 2015, ο Elon Musk δήλωσε στους μετόχους ότι τα αυτοκίνητα της Tesla θα επιτύχουν πλήρη αυτονομία μέσα σε τρία χρόνια. Το 2016, δήλωσε ότι η Tesla θα ήταν σε θέση να στείλει ένα από τα αυτοκίνητά της σε μια διαδρομή σε όλη τη χώρα χωρίς να απαιτείται ανθρώπινη παρέμβαση μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Η Tesla δεν έχει ακόμη παραδώσει ένα ρομποτάξι, ένα αυτόνομο όχημα ή μια τεχνολογία που να μπορεί να μετατρέψει τα αυτοκίνητά της σε αυτοματοποιημένα οχήματα επιπέδου 3. Ωστόσο, η Tesla προσφέρει προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδηγού (ADAS), συμπεριλαμβανομένης μιας στάνταρ επιλογής Autopilot ή μιας premium επιλογής Full Self-Driving FSD, η τελευταία από τις οποίες κοστίζει 199 δολάρια το μήνα για τους συνδρομητές στις ΗΠΑ ή 12.000 δολάρια προκαταβολικά.

Σε μια προσπάθεια να αυξήσει τις πωλήσεις στο τέλος του τριμήνου, ο Musk επέβαλε πρόσφατα σε όλο το προσωπικό πωλήσεων και υπηρεσιών να εγκαθιστά και να κάνει επίδειξη του FSD στους πελάτες πριν παραδώσει τα κλειδιά. Έγραψε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τους υπαλλήλους: «Σχεδόν κανείς δεν αντιλαμβάνεται πραγματικά πόσο καλά λειτουργεί το (εποπτευόμενο) FSD. Ξέρω ότι αυτό θα επιβραδύνει τη διαδικασία παράδοσης, αλλά παρ’ όλα αυτά είναι μια σκληρή απαίτηση».

Παρά το όνομά της, η premium επιλογή της Tesla απαιτεί έναν ανθρώπινο οδηγό στο τιμόνι, έτοιμο να στρίψει ή να φρενάρει ανά πάσα στιγμή.

Η μονάδα αυτόνομων οχημάτων Waymo της Alphabet λειτουργεί εμπορικές υπηρεσίες μεταφοράς χωρίς οδηγό στο Φοίνιξ, το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες, και αναπτύσσεται στην έδρα της Tesla, το Όστιν του Τέξας. Η Waymo σύναψε επίσης πρόσφατα πολυετή συνεργασία με την Uber και θα χρησιμοποιήσει τα ρομποτάξονά της για την παράδοση φαγητού για την Uber Eats στην Αριζόνα. Στην Κίνα, η αυτόνομη μονάδα της Didi λειτουργεί εμπορικά σε αγορές όπως η Γκουανγκζού. Εταιρείες όπως η Wayve στο Ηνωμένο Βασίλειο και η Zoox στις ΗΠΑ συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα ρομποτάξονά τους.

Την Παρασκευή, η Apple έκλεισε τη μονάδα αυτόματης οδήγησης και απέλυσε την Παρασκευή περίπου 600 άτομα που είχαν σχέση με το έργο. Η υπηρεσία Cruise της GM προσέφερε προηγουμένως υπηρεσίες αυτοκινούμενων αυτοκινήτων στο Σαν Φρανσίσκο, προτού τερματιστεί υπό τον έλεγχο των ρυθμιστικών αρχών μετά από ένα ατύχημα. Μετά το περιστατικό, ο στόλος των ρομποτικών ταξί της Cruise έχει καθηλωθεί, οι τοπικές και ομοσπονδιακές κυβερνήσεις έχουν ξεκινήσει τις δικές τους έρευνες και η ηγεσία της Cruise έχει εκκαθαριστεί.

Στην Tesla, οι ημερομηνίες αποκάλυψης δεν προβλέπουν μια κοντινή μελλοντική ημερομηνία για την εμπορική κυκλοφορία ενός νέου προϊόντος. Για παράδειγμα, η Tesla παρουσίασε το πλήρως ηλεκτρικό φορτηγό βαρέως τύπου, το Semi, το 2017 και δεν ξεκίνησε τις παραδόσεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022. Παράγει και πουλάει ακόμη και σήμερα πολύ λίγα Semis.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Ζάκερμπεργκ: Πλουσιότερος από τον Μασκ για α’ φορά από το 2020

Η Κίνα θέλει να κατακλύσει με ηλεκτροκίνητα την Ευρώπη

Ο Elon Musk κάνει κακό στην Tesla; Μειώνονται οι αγοραστές καθώς «βυθίζεται» η φήμη του

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News