Business & Finance Σάββατο 20/04/2024, 20:32
BUSINESS & FINANCE

JuicyFields: Απάτη εκατομμυρίων με όχημα την κάνναβη

Έντεκα άτομα συνελήφθησαν για την απάτη της JuicyFields, ενώ υπάρχουν και εντάλματα που δεν έχουν εκτελεστεί ακόμη. Μια υπόθεση την οποία ερευνά δημοσιογραφικά η DW εδώ και καιρό.

JuicyFields: Απάτη εκατομμυρίων με όχημα την κάνναβη

Ήταν Ιούλιος του 2022 όταν ξαφνικά χιλιάδες άνθρωποι που είχαν επενδύσει στη βερολινέζικη εταιρεία JuicyFields, δεν είχαν πια πρόσβαση στα χρήματά τους. Πολλοί είχαν πειστεί να επενδύσουν στην κάνναβη λόγω των υψηλών αποδόσεων. Αλλά εκείνον τον Ιούλιο οι εγκληματίες το έσκασαν με τα λεφτά και έκτοτε κρύβονταν. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες της Europol, η startup από το Βερολίνο είχε μαζέψει περίπου 645 εκατομμύρια ευρώ από περίπου 200.000 ανθρώπους.

Διεθνής έρευνα και συλλήψεις

Έναν χρόνο και εννέα μήνες αργότερα η αστυνομία φαίνεται πως έχει στα χέρια της επαρκή αποδεικτικά στοιχειά: την περασμένη εβδομάδα στο πλαίσιο της επιχείρησης Action Day οι αρχές περισσότερων από 30 χωρών έκαναν έρευνα σε περίπου 40 διαμερίσματα και γραφεία, συλλαμβάνοντας συνολικά εννέα άτομα – συμπεριλαμβανομένου του φερόμενου ως ενορχηστρωτή του εγκλήματος.

Όπως δήλωσε στην DW εκπρόσωπος της ισπανικής αστυνομίας, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν κι άλλες συλλήψεις, καθώς υπάρχουν ακόμη οκτώ εντάλματα σύλληψης που δεν έχουν εκτελεστεί. «Η επιχείρηση είναι ένα μήνυμα πως εμείς στην Ευρώπη μπορούμε να εντοπίσουμε εγκληματίες ακόμη και στις πιο περίπλοκες υποθέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά. Τις έρευνες διηύθυναν οι αρχές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Γερμανίας, σε μία επιχείρηση που συμμετείχαν πάρα πολλοί υπάλληλοι και ειδικές δυνάμεις.

Οι έρευνες της DW επιβεβαιώνονται

Για καιρό η JuicyFields αρεσκόταν να προκαλεί εντύπωση με τις εμφανίσεις της στις διεθνείς εκθέσεις κάνναβης: με Lamborghini, ελικόπτερα, εντυπωσιακά πάρτι και μεγάλα εκθεσιακά περίπτερα η επιχείρηση προσπαθούσε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Η DW είχε αρχίσει να υποψιάζεται τη JuicyFields ήδη από τα μέσα του 2021 και από τότε ξεκίνησε να ερευνά την εταιρεία. Και όταν οι εγκληματίες εξαφανίστηκαν με τα λεφτά των επενδυτών, η DW στράφηκε στην αναζήτηση των εγκεφάλων πίσω από το κόλπο. Τα ευρήματα των ερευνών δημοσιεύθηκαν εν συνεχεία και στο podcast Cannabis Cowboys, το οποίο είναι διαθέσιμο σε αγγλικά και γερμανικά.

Τώρα οι διεθνείς συλλήψεις έρχονται να επιβεβαιώσουν τις δημοσιογραφικές έρευνες της DW. Ούτε οι γερμανικές αρχές ούτε και η Europol θέλουν να γνωστοποιήσουν την ταυτότητα των συλληφθέντων. Όπως καταδεικνύουν όμως οι έρευνες και οι πληροφορίες εκ των έσω που έχει στη διάθεσή της η DW, στους συλληφθέντες συγκαταλέγονται τα άτομα που αναφέρονταν στο Cannabis Cowboys – οι ίδιες πληροφορίες αναφέρονται και στον επικεφαλής της συμμορίας.

Ποιος βρίσκεται πίσω από τη JuicyFields;

Στη Δομινικανή Δημοκρατία συνελήφθη άντρας με ρωσικό διαβατήριο. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης πρόκειται για τον Σεργκέι Μπερεζίν, γνωστό και με το ψευδώνυμο Πολ Μπέργκχολτς, ο οποίος κατά τη Europol είναι πιθανώς «ο κύριος οργανωτής της απάτης».

Ένας πληροφοριοδότης, με τον οποίο συναντήθηκε η DW στις αρχές του 2023 στη Φινλανδία, o Σεργκέι Μπερεζίν κατέστρωσε το σχέδιο ως την τελευταία λεπτομέρεια. Πρόκειται για έναν «σπασίκλα με τους υπολογιστές» (computernerd), που είναι και ο ίδιος λάτρης της κάνναβης και ο οποίος είχε ενεργό δράση από την Αγία Πετρούπολη μαζί με τον στενό κύκλο συνεργατών του.

Μετά το τέλος της JuicyFields ο ίδιος και οι έμπιστοί του φέρονται να ταξίδεψαν με ιδιωτικά σκάφη στην Καραϊβική, όπου «αγόρασαν σπίτια και οικόπεδα και επένδυσαν σε διάφορες επιχειρήσεις» όπως λέει ο πληροφοριοδότης. Τώρα ο συλληφθείς λέγεται ότι θα μεταφερθεί από τη Δομινικανή Δημοκρατία στην Ισπανία.

Κατά τη διάρκεια της μεγάλης κλίμακας επιχείρησης της αστυνομίας οι αρχές μπόρεσαν να κατασχέσουν μετρητά, λογαριασμούς, κρυπτονομίσματα και ακίνητα συνολικής αξίας ύψους 9 εκατομμυρίων ευρώ. Επομένως, εάν δεν βρεθούν περαιτέρω περιουσιακά στοιχεία κατά την εξέλιξη των ερευνών, οι επενδυτές δεν θα λάβουν πίσω μεγάλο μέρος των χρημάτων τους.

Τι ήταν η JuicyFields;

Η JuicyFields προσέφερε στους επενδυτές μία υπηρεσία e-growing, με την οποία μπορούσε κανείς να βγάλει κέρδος από την καλλιέργεια και πώληση φαρμακευτικής κάνναβης. Στους επενδυτές δινόταν η δυνατότητα να παρακολουθούν διαδικτυακά πώς μεγάλωναν, αποξηραίνονταν και πωλούνταν τα φυτά τους. Η JuicyFields υποσχόταν εξωφρενικές αποδόσεις που έφταναν έως και το 100% ετησίως. Αυτές αρχικά καταβάλλονταν πράγματι – ώστε να δελεαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι επενδυτές. Η εταιρεία ακολουθούσε το λεγόμενο «σύστημα χιονοστιβάδας», αξιοποιώντας τα χρήματα των νέων επενδυτών για την αποπληρωμή των παλαιότερων. Το κατώτατο αρχικό ποσό που μπορούσε να επενδύσει κάποιος ήταν πολύ χαμηλό – η αγορά ενός ψηφιακού φυτού κάνναβης ξεκινούσε μόλις στα 50 ευρώ.

Η απάτη κράτησε δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η JuicyFields άνοιξε γραφεία και υποκαταστήματα στο Άμστερνταμ και την Ελβετία, έκλεισε πολλές συνεργασίες και προχώρησε σε επενδύσεις.

Τα ίχνη οδηγούν στη Ρωσία

Στις έρευνές της η DW διαπίστωσε από νωρίς πως οι ενορχηστρωτές της απάτης είχαν την έδρα τους στη Ρωσία. Αυτό το επιβεβαιώνει και η Κάρεν Χόισερ από την Εισαγγελία του Βερολίνου: «Επί του παρόντος παραμένει η θεωρία πως η εταιρεία ελεγχόταν από κάποιους που βρίσκονταν στη Ρωσία».

Στη Γερμανία η δίκη των συλληφθέντων θα λάβει χώρα μέσα στους επόμενους έξι μήνες, ενώ στην Ισπανία υπάρχει προθεσμία δύο ετών από τη σύλληψη – αν και η παράταση των προθεσμιών είναι επίσης δυνατή.

Πηγή: Deutsche Welle

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News