Business & Finance Δευτέρα 8/04/2024, 21:31
BUSINESS & FINANCE

ΕΕ: Προσωρινοί περιορισμοί στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία

ΕΕ: Προσωρινοί περιορισμοί στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία

Την επίτευξη συμφωνίας για επιβολή προσωρινών περιορισμών στις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ιθύνοντες της ΕΕ διαφωνούσαν επί εβδομάδες σχετικά με τα όρια στην ελεύθερη δασμολογική πρόσβαση για τα ουκρανικά προϊόντα, καθώς οι αγρότες διαμαρτύρονταν για τις φθηνές εισαγωγές, με ορισμένους στην Πολωνία να αποκλείουν τα σύνορα με την Ουκρανία και να χύνουν ουκρανικά σιτηρά στις σιδηροδρομικές γραμμές.

Οι νομοθέτες της ΕΕ και το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με τους περιορισμούς, η εφαρμογή των οποίων χρειάζεται την έγκριση των άλλων μελών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε τον Ιανουάριο την παράταση της αφορολόγητης πρόσβασης έως τον Ιούνιο του 2025, αλλά με το λεγόμενο «φρένο έκτακτης ανάγκης» για τα πουλερικά, τα αβγά και τη ζάχαρη, ώστε να εφαρμόζονται δασμοί εάν οι εισαγωγές υπερβαίνουν τον μέσο όρο των επιπέδων του 2022 και του 2023.

Έκτοτε προστέθηκαν η βρώμη, ο αραβόσιτος, το πλιγούρι και το μέλι, με τον μέσο όρο να υπολογίζεται περιλαμβάνοντας και το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Εκείνη τη χρονιά, που ήταν πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι εισαγωγές ήταν πολύ χαμηλότερες επειδή εφαρμόστηκαν δασμοί.

Οι νομοθέτες της ΕΕ και το Βέλγιο συμφώνησαν σε αυτόν τον τύπο τη Δευτέρα, δήλωσε διπλωμάτης της ΕΕ.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News