Business & Finance Πέμπτη 18/04/2024, 21:01
BUSINESS & FINANCE

Η JPMorgan Chase μηνύει την ρωσική VTB Bank για προσπάθεια παραβίασης των κυρώσεων

Η JPMorgan Chase μηνύει την ρωσική VTB Bank για προσπάθεια παραβίασης των κυρώσεων

Η JPMorgan Chase μήνυσε την κρατική ρωσική VTB Bank την Πέμπτη με απώτερο στόχο να σταματήσει τις προσπάθειές της να ανακτήσει 439,5 εκατομμύρια δολάρια από έναν λογαριασμό που δεσμεύθηκε μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επιβολή κυρώσεων στην VTB.

Σε καταγγελία που κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, η JPMorgan δήλωσε ότι η VTB κατέθεσε αγωγή την Τετάρτη στη Ρωσία για την ανάκτηση των χρημάτων σε κατάφωρη παραβίαση της συμφωνίας της να εξετάζονται οι όποιες διαφορές στη Νέα Υόρκη.

Η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα δήλωσε ότι η αμερικανική νομοθεσία της απαγορεύει να αποδεσμεύσει τα 439,5 εκατομμύρια δολάρια και ότι η VTB, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, θα προσπαθήσει να κατασχέσει τα περιουσιακά της στοιχεία στο εξωτερικό, εάν κερδίσει την αγωγή στη Ρωσία.

Είπε ότι οι προοπτικές της VTB εκεί είναι καλές, με τα ρωσικά δικαστήρια να έχουν χορηγήσει σε τουλάχιστον έξι άλλες ρωσικές τράπεζες απαλλαγή έναντι αμερικανικών και ευρωπαϊκών τραπεζών που υποχρεώθηκαν να συμμορφωθούν με τους νόμους περί κυρώσεων.

«Έτσι, η JPMorgan βρίσκεται άμεσα αντιμέτωπη με μια βέβαιη ρωσική απόφαση αφήνοντας τα περιουσιακά στοιχεία της αντιμέτωπα με μία πιθανή κατάσχεση, χωρίς έγκαιρη ή εξασφαλισμένη προσφυγή, απλώς και μόνο επειδή τηρεί, όπως οφείλει, την αμερικανική νομοθεσία», ανέφεραν οι δικηγόροι της JPMorgan.

Η VTB αρνήθηκε να συζητήσει την αγωγή της στη Ρωσία και δεν είχε κανένα άμεσο σχόλιο σχετικά με την αγωγή της JPMorgan.

Η διαμάχη προστίθεται στις πιέσεις που αντιμετωπίζει η VTB, η οποία τέθηκε στον κατάλογο κυρώσεων του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ τον Φεβρουάριο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Τον Φεβρουάριο, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες στον διευθύνοντα σύμβουλο της VTB Andrey Kostin για παραβιάσεις ποινικών κυρώσεων που σχετίζονται με δύο σκάφη αναψυχής που κατείχε και ένα πολυτελές σπίτι στο Άσπεν του Κολοράντο, το οποίο πούλησε.

Σημειώνεται ότι Kostin ήταν αντιμέτωπος με αμερικανικές κυρώσεις από το 2018.

Η JPMorgan δήλωσε ότι η VTB άνοιξε τον αντίστοιχο λογαριασμό της το 2008 για να διεκπεραιώνει συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ μέσω του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ζητά ασφαλιστικά μέτρα που να εμποδίζουν την αγωγή της VTB, χαρακτηρίζοντάς την απαραίτητη για την αποτροπή βέβαιης και ανεπανόρθωτης βλάβης και απαιτώντας από την VTB να τηρήσει τη συμφωνία της σχετικά με τον συγκεκριμένο λογαριασμό.

Η VTB μήνυσε την JPMorgan στο δικαστήριο Arbitrazh της πόλης της Αγίας Πετρούπολης και της περιοχής του Λένινγκραντ, αφού έστειλε επιστολές τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο ζητώντας την επιστροφή των δεσμευμένων κεφαλαίων, όπως προκύπτει από τα δικαστικά αρχεία.

Η υπόθεση είναι JPMorgan Chase Bank NA κατά VTB Bank PJSC, Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ, Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης, αριθ. 24-02924.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Οι ΗΠΑ κατηγορούν επικεφαλής της ρωσικής τράπεζας VTB για παραβιάσεις των κυρώσεων

Ντάιμον: Πληθωρισμός, πόλεμοι και Fed οι μεγαλύτερες απειλές μας

Ρωσία: Από την πτώση στην ανάκαμψη – Οι τράπεζες μετά τις κυρώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News