Business & Finance Δευτέρα 4/09/2023, 20:01
BUSINESS & FINANCE

Ανήσυχη η Δύση για το εμπόριο ΗΑΕ – Ρωσίας | Τηρούμε τις κυρώσεις του ΟΗΕ, λένε τα Εμιράτα

Ανήσυχη η Δύση για το εμπόριο ΗΑΕ – Ρωσίας | Τηρούμε τις κυρώσεις του ΟΗΕ, λένε τα Εμιράτα

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχεδιάζουν να πιέσουν από κοινού τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αυτή την εβδομάδα να σταματήσουν τις αποστολές αγαθών προς τη Ρωσία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τη Μόσχα στον πόλεμό της κατά της Ουκρανίας, ανέφερε τη Δευτέρα η Wall Street Journal επικαλούμενη Αμερικανούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

Αξιωματούχος των ΗΑΕ, απαντώντας σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, δήλωσε ότι η χώρα «τηρεί αυστηρά τις κυρώσεις του ΟΗΕ και έχει σαφείς και ισχυρές διαδικασίες για την αντιμετώπιση οντοτήτων στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις».

Τα ΗΑΕ «παρακολουθούν συνεχώς την εξαγωγή προϊόντων διπλής χρήσης», τα οποία έχουν τόσο πολιτικές όσο και στρατιωτικές εφαρμογές, σύμφωνα με το νομικό πλαίσιο ελέγχου των εξαγωγών τους, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι από την Ουάσινγκτον και ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επισκέπτονταν τα ΗΑΕ από τη Δευτέρα στο πλαίσιο μιας συλλογικής παγκόσμιας προσπάθειας να κρατηθούν εκτός ρωσικών χεριών τα τσιπ υπολογιστών, τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα και άλλα λεγόμενα προϊόντα διπλής χρήσης, αναφέρει το δημοσίευμα της WSJ.

Τα ΗΑΕ, μέλος της πετρελαϊκής συμμαχίας ΟΠΕΚ+ που περιλαμβάνει τη Ρωσία, έχουν διατηρήσει καλές σχέσεις με τη Μόσχα παρά τις δυτικές πιέσεις να συμβάλει στην απομόνωση της Ρωσίας για την εισβολή στην Ουκρανία που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022. Δεν έχει συνταχθεί με τις παγκόσμιες κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε να σχολιάσει όταν ρωτήθηκε σχετικά με το δημοσίευμα της WSJ.

Ο αξιωματούχος των ΗΑΕ πρόσθεσε ότι τα ΗΑΕ παραμένουν σε στενό διάλογο με τους διεθνείς εταίρους, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της στην παγκόσμια οικονομία.

«Οι τράπεζες των ΗΑΕ, υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας και άλλων αρμόδιων αρχών, παρακολουθούν τη συμμόρφωση με τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία για την αποτροπή παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΑΕ.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News