Business & Finance Παρασκευή 12/04/2024, 22:02
BUSINESS & FINANCE

Ντάιμον: Πληθωρισμός, πόλεμοι και Fed οι μεγαλύτερες απειλές μας

Ντάιμον: Πληθωρισμός, πόλεμοι και Fed οι μεγαλύτερες απειλές μας

Oι πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως ο πληθωρισμός και ο πόλεμος, απειλούν ένα κατά τ΄άλλα θετικό οικονομικό υπόβαθρο, προειδοποίησε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον. 

«Πολλοί οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να είναι ευνοϊκοί. Ωστόσο, κοιτώντας μπροστά, παραμένουμε σε επιφυλακή καθώς υπάρχουν αρκετές αβεβαιότητες», αναφέρει ο Ντάιμον. 

Ένα ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων και της βίας, είναι παράγοντας αβεβαιότητας τόσο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της JPMorgan όσο και για την οικονομία γενικότερα, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. 

Αντίστοιχα, επεσήμανε τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες πιθανότατα να συνεχιστούν, ενώ ταυτόχρονα υπογράμμισε και τις προσπάθειες της Φέντεραλ Ριζέρβ να περιορίσει το ενεργητικό της ύψους 7,5 τρισ.δολαρίων. Η κεντρική τράπεζα αφαιρεί κάθε μήνα 95 δισ.δολάρια από το χαρτοφυλάκιό της καθώς δεν επανεπενδύει ομόλογα που λήγουν, γεγονός που έχει συρρικνώσει τον ισολογισμό της κατά 1,5 τρισ.δολάρια από το 2022. Το πρόγραμμα αυτό έγκειται στη γενικότερη προσπάθεια της Fed να καταστήσει πιο αυστηρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες για να καταπολεμήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. 

Η JPMorgan έχει προετοιμαστεί για επιτόκια που μπορεί να κυμαίνονται από 2% έως και 8%. Οι αμυντικές δαπάνες, η αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας και η ενεργειακή μετάβαση θα μπορούσαν, σύμφωνα με τον Ντάιμον, να ωθήσουν σε υψηλότερα επίπεδα τις τιμές για κάποιο διάστημα.

Ως εκ τούτου, οι βραχυπρόθεσμες απαντήσεις στη νομισματική πολιτική μπορεί να αποδειχθούν ασήμαντες.

Το βασικό ερώτημα που θέτει ο Ντάιμον εάν η αποτυχία επιστροφής του πληθωρισμού στο στόχο του 2% είναι επιβλαβής. Οι καταναλωτικές δαπάνες παραμένουν υγιείς, όποιος θέλει δουλειά έχει και εταιρείες με αξιοπρεπείς προοπτικές μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια. Εάν αυτό είναι βιώσιμο, τότε ο Πάουελ μπορεί να μην χρειαστεί να μειώσει τα επιτόκια για να διακηρύξει νίκη.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC και FT

 

Διαβάστε επίσης:

Θα έρθει νωρίτερα η μείωση επιτοκίων στην Ευρώπη;

Jamie Dimon (JP Morgan): Δεν αποκλείεται μια ύφεση στις ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News