Business & Finance Πέμπτη 4/04/2024, 22:45
BUSINESS & FINANCE

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος αφήνει ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολης

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος αφήνει ο πρόεδρος της Fed Μινεάπολης

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Μινεάπολης Neel Kashkari δήλωσε ότι, εάν η πρόοδος στον πληθωρισμό σταματήσει, ειδικά εάν η οικονομία παραμείνει ισχυρή, είναι πιθανό να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων φέτος.

«Τον Μάρτιο είχα σημειώσει δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, εάν ο πληθωρισμός συνεχίσει να υποχωρεί προς τον στόχο μας του 2%», δήλωσε ο Kashkari σε μια εικονική εκδήλωση με το LinkedIn την Πέμπτη. «Αν συνεχίσουμε να βλέπουμε τον πληθωρισμό να κινείται στο στενό πλαίσιο διακύμανσης όπως κινείται τώρα, αυτό θα με οδηγούσε στο να αναρωτηθώ αν χρειάζονται αυτές οι μειώσεις επιτοκίων».

Ο ίδιος, χαρακτήρισε τις μετρήσεις του πληθωρισμού του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου λίγο ανησυχητικές και δήλωσε ότι πρέπει να δει μεγαλύτερη πρόοδο στις τιμές για να αποκτήσει εμπιστοσύνη ότι κινούνται προς τον στόχο του 2% της Fed προτού μειώσει το κόστος δανεισμού. Τόνισε τη σημασία του να αφήνουμε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό να καθοδηγούν τις αποφάσεις για τα επιτόκια. 

Ο Kashkari, ο οποίος δεν ψηφίζει για τη νομισματική πολιτική φέτος, έθεσε την ιδέα ότι ενδεχομένως να μην χρειαστούν μειώσεις σε μια εκδήλωση τον περασμένο μήνα. Τότε, είπε: «Εάν έχουμε ένα επιτόκιο που είναι πολύ ελκυστικό, οι άνθρωποι έχουν θέσεις εργασίας, οι επιχειρήσεις πάνε καλά, ο πληθωρισμός επανέρχεται προς τα κάτω, γιατί να κάνουμε κάτι;».

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News