Business & Finance Τρίτη 7/05/2024, 21:00 MELISSA EDDY
BUSINESS & FINANCE

Φωτοβολταϊκά: Μάχη επιβίωσης των παραγωγών στη Γερμανία – Σαρώνει η Κίνα

Φωτοβολταϊκά: Μάχη επιβίωσης των παραγωγών στη Γερμανία – Σαρώνει η Κίνα

Μέχρι πριν μια δεκαετία περίπου, η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός φωτοβολταϊκών πάνελ. Στη συνέχεια, όμως, η Κίνα ανέβασε ταχύτητα στην παραγωγή της και άρχισε να πουλά φθηνότερα από σχεδόν όλους.

Τώρα, όσο ο η Ευρώπη προσπαθεί να φτάσει τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών αέριων ρύπων, η ζήτηση για πάνελ έχει αυξηθεί. 

Κάποιοι από τους εναπομείναντες παραγωγούς στη γερμανική βιομηχανία φωτοβολταϊκών απαιτούν από την κυβέρνηση κίνητρα για την προστασία όσων έχουν επιβιώσει, εξυπηρετώντας πολύ εξειδικευμένες αγορές και κάνοντας επέκταση προς κλάδους πέραν των πάνελ. Υποστηρίζουν ότι ως αποτέλεσμα των υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προέλευση των υλικών και τις μικρές εφοδιαστικές αλυσίδες, η γερμανική παραγωγή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και πιο αξιόπιστη.

Άλλοι, όμως, επισημαίνουν πως οι δασμοί που επέβαλε η Ε.Ε. από το 2013 έως το 2018 στα πάνελ φωτοβολταϊκών από την Κίνα δεν κατάφεραν να σώσουν την εγχώρια βιομηχανία.

Κάθε μέτρο περιορισμού των εισαγωγών «πρέπει να ζυγίζεται έναντι των στόχων που έχουμε θέσει εμείς σε ό,τι αφορά την ενεργειακή μετάβαση», δήλωσε τον Φεβρουάριο στο Ευρωκοινοβούλιο η Ευρωπαία Επίτροπος χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, Mairead McGuinness.

Πάντως, για τους Ευρωπαίους παραγωγούς φωτοβολταϊκών, το πρόβλημα επιδεινώθηκε τον τελευταίο χρόνο. Όχι μόνο αύξησαν οι Κινέζοι την παραγωγή, αλλά και οι ΗΠΑ αύξησαν τους δασμούς, ώστε να περιλαμβάνουν και τα πάνελ κινεζικής προέλευσης που περνούν από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας για την τελική συναρμολόγηση. Έτσι, ένα «κύμα» κινεζικών πάνελ φτάνει πια στην Ευρώπη σε τιμές χαμηλότερες από την εγχώρια αγορά, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους και στελέχη της αγοράς. Πέρυσι, τουλάχιστον το 97% των πάνελ που εγκαταστάθηκαν στην Ευρώπη ήταν εισαγωγής.

«Οι Κινέζοι ανταγωνιστές προσφέρουν αυτή τη στιγμή τα προϊόντα τους σε αφάνταστες ποσότητες στην Ευρώπη πολύ φθηνότερα από το δικό τους κόστος παραγωγής», δήλωσε σε ανοιχτή επιστολή στην κυβέρνηση ο Gunter Erfurt, διευθύνων σύμβουλος της ελβετικής ενεργειακής εταιρείας Meyer Burger, η οποία έχει δύο εργοστάσια και ένα κέντρο μελετών στη Γερμανία. «Παλεύουμε για δίκαιες συνθήκες αγοράς».

Η Γερμανική Ένωση Παραγωγών Φωτοβολταϊκών ζητά από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την πρωτοβουλία του «μπόνους ανθεκτικότητας». Βάσει αυτού, οι ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών θα έχουν υψηλότερες αποζημιώσεις για το ρεύμα που παράγεται από πάνελ κατασκευασμένα στη Γερμανία.

Προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα, η Γερμανία οφείλει να παράγει επιπλέον 80 γιγαβάτ ηλιακής ενέργειας τον χρόνο. Πέρυσι, όμως, η χώρα εγκατέστησε αρκετή ενέργεια, ώστε να παράγει μόλις 9 γιγαβάτ – και οι εγχώριες εταιρείες φωτοβολταϊκών λένε ότι έχουν περιθώριο επιπλέον δυναμικότητας μόλις ενός γιγαβάτ περίπου κάθε χρόνο. Η πραγματικότητα αυτή οδήγησε σε διαφωνίες εντός της γερμανικής βιομηχανίας φωτοβολταϊκών, διότι ορισμένοι πιστεύουν ότι οι επιδοτήσεις θα προκαλέσουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ο Philipp Schröder, επικεφαλής και συνιδρυτής της εταιρείας φωτοβολταϊκών 1Komma5, δήλωσε ότι εισάγει τα υλικά ιδίως από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και ότι ανταγωνίζεται επιτυχώς απέναντι στα φθηνά κινεζικά πάνελ, προσφέροντας πακέτα πάνελ, αντλιών θερμότητας, μπαταριών και λογισμικού, ώστε να μπορεί κανείς να διαχειριστεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα. Ο ίδιος διαφωνεί με την ιδέα της κρατικής στήριξης.

Τον περασμένο μήνα, η Meyer Burger κλιμάκωσε τις εντάσεις, όταν διέκοψε την παραγωγή σε μονάδα στο Φράιμπεργκ της ανατολικής Γερμανίας και δήλωσε ότι αλλάζει κατεύθυνση, επεκτείνοντας την παραγωγή στην Αριζόνα και το Κολοράντο. Εκεί, μπορεί να εκμεταλλευτεί τους δασμούς και τα κίνητρα των ΗΠΑ.

Τα δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις που έχει υποσχεθεί η Γερμανία για να προσελκύσει άλλες εταιρείες, όπως τον παραγωγό μπαταριών Northvolt και τους κατασκευαστές μικροτσίπ Intel και TSMC, «φουντώνουν» τον θυμό.

Ο Sven Giegold, υφυπουργός Οικονομίας, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η Γερμανία θα προτείνει μέτρα, ώστε να βοηθήσει στη «στήριξη της τοπικής βιομηχανίας της τεχνολογίας πάνελ», αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι «τα μέτρα εμπορικής άμυνας δεν βοηθούν».

Ο Simone Tagliapietra, υψηλόβαθμο στέλεχος του think tank Bruegel, συμφώνησε πως δεν θα είχε νόημα να επιβληθούν νέοι δασμοί. Προκειμένου να επιτευχθεί μία ασφαλής προμήθεια πάνελ, καθώς και η στήριξη για την πράσινη μετάβαση και την οικονομική ανάπτυξη, πρότεινε μέτρα στήριξης για τις νέες τεχνολογίες στην Ευρώπη.

«Προτιμήστε τη νέα γενιά φωτοβολταϊκών πάνελ, προϊόντα που βρίσκονται ακόμα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας», δήλωσε ο κ. Tagliapietra. «Εάν δεν μπορούμε να νικήσουμε τους Κινέζους σε ποσότητα, πρέπει να προσπαθήσουμε να τους νικήσουμε σε ποιότητα».

Copyright:
2024 The New York Times

Διαβάστε επίσης:

Το μεγαλύτερο εργοστάσιο ενέργειας του κόσμου: Πέντε φορές σαν το Παρίσι, ορατό από το διάστημα

Φωτοβολταϊκά: Σε κρίση η ευρωπαϊκή βιομηχανία – Πόλεμος τιμών με την Κίνα

Σχεδόν τζάμπα το ρεύμα στην Ισπανία – Προς νέο ρεκόρ οι ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News