Business & Finance Πέμπτη 11/04/2024, 12:33
DELPHI ECONOMIC FORUM

Κ. Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Φθηνότερη κιλοβατώρα η «πράσινη»

Κ. Μαύρος (ΔΕΗ Ανανεώσιμες): Φθηνότερη κιλοβατώρα η «πράσινη»

«Όσο παράγεις φθηνότερη ενέργεια, οι τιμές θα υποχωρούν σε όλη την παραγωγική αλυσίδα», τόνισε από το βήμα του 9ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, Κωνσταντίνος Μαύρος, λέγοντας χαρακτηριστικά «φθηνότερη κιλοβατώρα είναι η πράσινη κιλοβατώρα».

Ο κ. Μαύρος χαρακτήρισε την Ελλάδα ως τοπική υπερδύναμη στον τομέα της ενέργειας, σημειώνοντας ότι μέχρι το 2030 μπορεί να γίνει εξαγωγική χώρα. 

Παράλληλα υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη και επενδύσεις στα δίκτυα και τις διασυνδέσεις, καθώς και για έργα αποθήκευσης. «Είμαστε ήδη μεγάλος παίκτης και φιλοδοξούμε να γίνουμε ολοκληρωμένος παίκτης στην περιοχή», «η ΔΕΗ είναι μια εταιρεία που ‘πρασινίζει’ συνεχώς», ανέφερε ο κ. Μαύρος.

Αναφέρθηκε στα έργα ΑΠΕ σε Ελλάδα και Ρουμανία, εγκατεστημένης ισχύος 4,6 GW, στα οποία αν προστεθούν και τα 2,8 GW, υπό κατασκευή ή έτοιμα προς κατασκευή, αγγίζει τα 2/3 του στόχου που έχει θέσει για τη τριετία και τόνισε ότι ο Όμιλος ΔΕΗ στοχεύει να έχει συνολικά 8,9 GW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ το 2026.

Η ΔΕΗ, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, είναι η κορυφαία εταιρεία ενέργειας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, με δραστηριότητες στην παραγωγή, διανομή, λειτουργία δικτύων και πώληση προηγμένων προϊόντων και υπηρεσιών ενέργειας στην Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Το παραγωγικό της δυναμικό ανέρχεται σε 10,7GW, με θερμικούς, υδροηλεκτρικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με συνολική ετήσια παραγωγή ενέργειας μεγαλύτερη των 20TWh, ενώ στα δίκτυα διανομής, η συνολική Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση ανέρχεται σε περίπου €4,3 δισ. Η ΔΕΗ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και τη Ρουμανία, εξυπηρετώντας 8,7 εκατ. πελάτες στους οποίους παρέχει περισσότερο από 35TWh ενέργειας και μία ευρεία σειρά ενεργειακών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αναφερόμενος στο τρίπτυχο της ενεργειακής μετάβασης, ο κ. Μαύρος στάθηκε στην απανθρακοποίηση, την αποκεντρωμένη παραγωγή από ΑΠΕ και την ψηφιοποίηση, προσθέτοντας ότι χρειάζεται βούληση και πολιτική κατεύθυνση, οι οποίες υπάρχουν.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News