BUSINESS & FINANCE

Fitch για Ελλάδα: Πώς θα έρθει η αναπτυξιακή έκρηξη του 7,6%

Fitch για Ελλάδα: Πώς θα έρθει η αναπτυξιακή έκρηξη του 7,6%

Σε ισχυρή τροχιά ανάκαμψης μπαίνει η ελληνική οικονομία από το Μάρτιο και μετά, εκτιμά η Fitch στο πλαίσιο του review της ελληνικής αξιολόγησης που ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, με την επιβεβαίωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας στο BB. 

Λόγω της βαθιάς ύφεσης του 2020 (η οποία προβλέπεται στο 10,2%) και του συνεχιζόμενου lockdown του πρώτου τριμήνου, ο οίκος περιμένει ανάπτυξη μόνο 3% για φέτος. 

Όμως, για το 2022 προβλέπει επιτάχυνση του ΑΕΠ στο πολύ υψηλό 7,6%, κάτι το οποίο  συνδέεται άμεσα με την εισροή των κεφαλαίων του Next Generation fund (NGEU) και κυρίως του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως εξηγούν οι αναλυτές της Fitch, η εκταμίευση των κονδυλίων προβλέπεται εμπροσθοβαρής, το 2021 και το 2022, με την Ελλάδα να λαμβάνει επιδοτήσεις 16,2 δισ. ευρώ, οι οποίες αντιστοιχούν στο 9% του ΑΕΠ. Ο οίκος υπολογίζει ότι το 10% από τις επιδοτήσεις αυτές θα αξιοποιηθεί μέσα στο 2021 και το 60% το 2022. 

Αυτή ακριβώς η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να βοηθήσει στη βελτίωση της δημοσιονομικής εικόνας της χώρας, με τη Fitch να προβλέπει ότι το έλλειμμα θα περιοριστεί από το 9,3% του ΑΕΠ το 2020 στο 7,2% φέτος και στο 2,6% το 2022. 

Αντίστοιχα, το χρέος θα μειωθεί από το 210,5% του 2020 στο 206,9% το 2021 και στο 191,5% του ΑΕΠ έως τα τέλη του 2022. 

Θα πρέπει ωστόσο να τονιστεί η εκτίμηση της Fitch ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σταδιακά θα «ξεφουσκώσει», επιστρέφοντας προς τους μεσοπρόθεσμους δυνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης του 1%, καθώς το χαμένο έδαφος της πανδημίας θα καλύπτεται και τα οφέλη από τα κοινοτικά κονδύλια θα εξανεμίζονται. 

Πώς θα μπορούσε η χώρα να οδηγηθεί σε ακόμα υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης; Οι αναλυτές της Fitch θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω ενός συνδυασμού αποτελεσματικών μεταρρυθμίσεων και υψηλότερης αλλά και συνεχιζόμενης ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Την ίδια στιγμή, όμως, ο οίκος δεν αποκλείει ένα δυσμενέστερο σενάριο για την ελληνική οικονομία, στην περίπτωση που η πανδημία αφήσει μακροπρόθεσμες ουλές, με ακόμα περισσότερα λουκέτα επιχειρήσεων και χαμένες θέσεις εργασίας από ό,τι τώρα περιμένει. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News