Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 20:59
ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο Ερντογάν «χτύπησε» ξανά δηλώνοντας αντίθετος στα υψηλά επιτόκια

Ο Ερντογάν «χτύπησε» ξανά δηλώνοντας αντίθετος στα υψηλά επιτόκια

Δριμύτερος επέστρεψε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίιπ Ερντογάν, υπογραμμίζοντας την αντίθεσή του στα υψηλά επιτόκια, μία ημέρα αφότου η κεντρική τράπεζα της χώρας ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της για μία παρατεταμένη περίοδο. 

Οι επανειλημμένως εκκλήσεις του Ερντογάν για χαμηλότερο κόστος δανεισμού είχαν προκαλέσει μεγάλη σύγχυση και αβεβαιότητα στους επενδυτές στη διάρκεια του 2020 πυροδοτώντας και ανησυχίες για την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας της χώρας. «Αγαπητοί φίλοι είμαι απόλυτα αντίθετος στα υψηλά επιτόκια», είπε ο Ερντογάν μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Αγκυρα, αναφέροντας ότι τα χαμηλότερα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερες επενδύσεις, που με τη σειρά τους θα δώσουν ώθηση στην αγορά εργασίας, στις εξαγωγές και στην παραγωγή. 

Παραδεχόμενος τη σύγχυση που μπορεί να προκαλούν οι δηλώσεις του, ο Ερντογάν ανεφερε ότι όσο είναι πρόεδρος της Tουρκίας θα συνεχίσει να το δηλώνει, επειδή, όπως είπε, δεν πιστεύει ότι η χώρα του θα παρουσιάσει ανάπτυξη με υψηλά επιτόκια. 

Ο Ερντογάν είχε προβεί σε αντίστοιχες δηλώσεις και την προηγούμενη εβδομάδα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της κυβέρνησής του απέναντι σε αυστηρή νομισματική πολιτική. 

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε την Πέμπτη αμετάβλητα τα επιτόκιά της στο 17% και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει και σε νέες αυξήσεις εάν χρειαστεί για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό που παραμένει κοντά στο 15%. Αναλυτές και επενδυτές δεν περίμεναν πάντως αύξηση των επιτοκίων στην τελευταία συνεδρίαση, λαμβάνοντας υπόψη την ανάκαμψη της λίρας και τις εξασθενημένες προοπτικές ανάπτυξης της τουρκικής οικονομίας.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News