Business & Finance Παρασκευή 22/03/2024, 20:44
BUSINESS & FINANCE

Ευρωπαϊκές IPOs: Η ανάκαμψη έχει αρχίσει, ο δρόμος όμως δεν θα είναι ομαλός

Ευρωπαϊκές IPOs: Η ανάκαμψη έχει αρχίσει, ο δρόμος όμως δεν θα είναι ομαλός

Το ισχυρό ντεμπούτο της ελβετικής εταιρείας δερματολογικών φαρμάκων Galderma καθησύχασε τους επενδυτές στην ευρωπαϊκή αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών, μία ημέρα μετά την εξασθενημένη δημόσια εγγραφή της γερμανικής εταιρείας λιανεμπορίου Douglas, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές. 

Το ντεμπούτο της Galderma στην χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη IPO στην Ευρώπη, μετά την αντίστοιχη της Porsche το Σεπτέμβριο του 2022. 

Η πολυαναμενόμενη δημόσια εγγραφή της λαμβάνει χώρα την ώρα που πολλές επιχειρήσεις αξίας περίπου 40 δισ.δολαρίων περιμένουν να εισέλθουν στο χρηματιστήριο. Οι προσδοκίες όμως υποχώρησαν αφότου η μετοχή της Douglas που ελέγχεται από το επενδυτικό fund CVC βούλιαξε περισσότερο από 12%.

Ωστόσο, η μετοχή της Galderma εκτινάχθηκε πάνω από την τιμή εγγραφής τις πρώτες ώρες διαπραγμάτευσης, ενώ η Reddit, η γνωστή εταιρεία social media είδε τη μετοχή της να κάνει άλμα άνω του 48% στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

«Το κλίμα για τις IPOs συνεχίζει να είναι θετικό παγκοσμίως και ειδικότερα στην Ευρώπη και οι συμφωνίες που προετοιμάζονται για το δεύτερο τρίμηνο και το δεύτερο εξάμηνο θα προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί», αναφέρει ο Αντουάν ντε Γιλενχμίντ της Goldman Sachs, υπεύθυνος για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Απούλητο ενεργητικό

Οι εταιρείες ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου διαθέτουν απούλητο ενεργητικό αξίας 3,2 τρισ.δολαρίων, εμποδίζοντας την επιστροφή του κεφαλαίου στους επενδυτές, σύμφωνα με αναλυτές της Bain & Co. 

Ωστόσο, με τις κεντρικές τράπεζες να δίδουν σήμα για τερματισμό των επιτοκιακών αυξήσεων, η χρηματιστηριακή αγορά γίνεται ένας βιώσιμος δρόμος εξόδου. 

«Οι συναλλαγές με την υποστήριξη των μεγάλων εταιρειών ιδιωτικού κεφαλαίου αποτελούν ένδειξη ότι οι αγορές IPO είναι δεκτικές», ανέφερε ο Μάρκους Μέιερ της Bank of America στη Γερμανία. 

Χρειάζεται όμως επιφυλακή

Σίγουρα, η Douglas έχει αφήσει μία πικρή γεύση για όσους επενδυτές έχασαν χρήματα  και αυτό μπορεί να λειτουργήσει ανασταλτικά για τις επόμενες IPOs. 

«Είμαστε ακόμη σε φάση ανάκαμψης, επομένως βρισκόμαστε ακόμη σε ένα επιλεκτικό περιβάλλον», αναφέρει ο Μάρτιν Θόρνεϊκροφτ της Morgan Stanley. 

Παρότι η επιφυλακτικότητα παραμένει, αναμένονται νέες αρχικές δημόσιες εγγραφές, αναφέρει η Τζούλια Σάλτζε Ντε Λα Κρουζ, δικηγόρος της Noerr. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News