Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 21:06
BUSINESS & FINANCE

Mετά την ΝΥCB, ο Μνούτσιν θέλει τώρα να αγοράσει το Tik Tok

Mετά την ΝΥCB, ο Μνούτσιν θέλει τώρα να αγοράσει το Tik Tok

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί θητείας Ντόναλντ Τραμπ, Στήβεν Μνούτσιν, βρίσκεται σε επαφές με δυνητικούς επενδυτές για την εξαγορά του Τik Tok, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στο CNBC, αποφεύγοντας ωστόσο να προβεί σε λεπτομέρειες. 

Μία ημέρα αφότου η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο για την απαγόρευση της δημοφιλού πλατφόρμας social media στις ΗΠΑ, ο Μνούτσιν επιδιώκει την αγορά του Tik Tok από τον κινεζικό μητρικό όμιλο ByteDance. Οι Αμερικανοί Γερουσιαστές επιδιώκουν την απαγόρευση της πλατφόρμας στις ΗΠΑ, εκτός και εάν η ByteDance προχωρήσε σε αποεπένδυσή της, εν μέσω ανησυχιών ότι η κινεζική κυβέρνηση ασκεί επιρροπή μέσω του Tik Tok στο αμερικανικό κοινό. 

Εάν τελικά ο Μνούτσιν καταφέρει να αγοράσει την πλατφόρμα, θα είναι η δεύτερη συμφωνία υψηλού προφίλ που θα προχωρήσει φέτος, καθώς έκανε ένεση κεφαλαίου ύψους 1 δισ.δολαρίων στον προβληματικό πιστωτικό όμιλο New York Community Bancorp που ειδικεύεται σε χορηγήσεις δανείων στην αγορά εμπορικών ακινήτων. Σηματοδοτεί επίσης την επιστροφή του σε αυτό που άρχισε το 2020, όταν ο πρώην πρόεδρος Τραμπ είχε πρώτος δώσει εντολή στην ByteDance να πωλήσει το ενεργητικό της στις ΗΠΑ. 

Είναι άγνωστο εάν ο Μνούτσιν, ο οποίος διαχειρίζεται ιδιωτική επενδυτική εταιρεία με τη Σαουδική Αραβία μεταξύ αυτών που την χρηματοδοτούν, θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνία. Οι αμερικανικές δραστηριότητες του Tik Tok αποτιμώνται σε 35 έως 40 δισ.δολάρια, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Intelligence. 

«Είναι μεγάλη επιχείρηση. Θα πρέπει να ελέγχεται από τους Αμερικανούς. Δεν υπάρχει περίπτωση όμως η Κίνα να επιτρέψει ποτέ σε μία αμερικανική επιχείρηση να ελέγχει κάτι σαν το Tik Tok στην Κίνα». 

Μέτρα στο Κογκρέσο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε με συντριπτική πλειοψηφία την Τετάρτη νομοσχέδιο που θα καταργήσει ουσιαστικά την εφαρμογή στις ΗΠΑ, εκτός εάν βρει νέο ιδιοκτήτη σε περίπου έξι μήνες. Τώρα, η εφαρμογή μικρού μήκους βίντεο που χρησιμοποιείται από 170 εκατομμύρια Αμερικανούς έχει στρέψει τις προσπάθειές της για λόμπι στη Γερουσία, όπου το πέρασμα είναι λιγότερο βέβαιο.

Το TikTok σκοπεύει να εξαντλήσει όλες τις νομικές προκλήσεις προτού εξετάσει οποιοδήποτε είδος εκχώρησης, είπαν στο Bloomberg άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα.

Ο Μνούτσιν είπε ότι σύμφωνα με το σχέδιό του, κανένας επενδυτής δεν θα κατέχει περισσότερο από το 10% του TikTok και οι υπάρχοντες επενδυτές θα έχουν την επιλογή να μεταβούν στη νέα ιδιοκτησία. Ενώ η ακριβής δομή ιδιοκτησίας του TikTok είναι ασαφής, το σχέδιο θα μπορούσε να είναι προς όφελος για τις αμερικανικές επενδυτικές εταιρείες που έχουν αγοράσει το ByteDance.

Θεσμικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων των Carlyle Group, General Atlantic και Susquehanna International Group κατέχουν το 60% της ByteDance. Το 20% ανήκει στο παγκόσμιο εργατικό δυναμικό της εταιρείας, ενώ ένα επιπλέον 20% ανήκει στον Κινέζο συνιδρυτή της εταιρείας Zhang Yiming.

Ο Mνούτσιν πιστεύει ότι η κινεζική κυβέρνηση θα υποστήριζε την πώληση του TikTok εφόσον δεν υπάρχει μεταφορά τεχνολογίας.

Ως πρώην επικεφαλής της Επιτροπής Ξένων Επενδύσεων στις ΗΠΑ, ο Μνούτσιν έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις συνομιλίες κατά την προσπάθεια του Τραμπ να εκποιήσει το TikTok. Εκείνη την εποχή, η Microsoft είχε εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο και το πρώην Twitter είχε επίσης διερευνήσει μια πιθανή προσφορά.

Η Oracle τελικά υποσκέλισε την προσφορά της Microsoft και ο Mνούτσιν βοήθησε στη δομή των σχεδίων για μια νέα εταιρεία με την ονομασία TikTok Global, στην οποία η Oracle θα αποκτούσε μειοψηφικό μερίδιο στη νέα οντότητα, η οποία θα είχε την έδρα της στις ΗΠΑ με ανεξάρτητο διοικητικό συμβούλιο εγκεκριμένο από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η συμφωνία ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ μετά την ήττα του Τραμπ στις εκλογές του 2020.

Έκτοτε ο Τραμπ έχει αντιστρέψει την πορεία του στο TikTok, λέγοντας την περασμένη εβδομάδα ότι είναι αντίθετος στις τελευταίες απόπειρες απαγόρευσης.

Άλλοι αγοραστές

Bobby Kotick, the former chief executive officer of Activision Blizzard Inc., has also expressed interest in buying TikTok, the Wall Street Journal has reported. Kotick is looking for partners and at a dinner earlier this month, he floated the idea to several people including OpenAI CEO Sam Altman.

Ο Bobby Kotick, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, έχει επίσης εκφράσει ενδιαφέρον για την αγορά του TikTok, ανέφερε η Wall Street Journal. Ο Kotick αναζητά συνεργάτες και σε ένα δείπνο νωρίτερα αυτό το μήνα, μοιράστηκε την ιδέα με πολλά άτομα, συμπεριλαμβανομένου του διευθύνοντος συμβούλου του OpenAI, Sam Altman.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News