Business & Finance Πέμπτη 14/03/2024, 20:50
BUSINESS & FINANCE

Ρωσία: H οικονομία αναπτύσσεται αλλά οι Ρώσοι βιώνουν μια χαμένη δεκαετία

Ρωσία: H οικονομία αναπτύσσεται αλλά οι Ρώσοι βιώνουν μια χαμένη δεκαετία

Όταν ο Vladimir Putin διεκδικούσε την επανεκλογή του, το 2018, υποσχέθηκε μια «αποφασιστική επανάσταση» στο επίπεδο διαβίωσης των Ρώσων. Έξι χρόνια μετά, καθώς η Ρωσία οδεύει και πάλι προς τις κάλπες, ο πρόεδρος ανακυκλώνει παλιές υποσχέσεις με νέες προθεσμίες.

Σε μία μεγάλη ομιλία του, τον περασμένο μήνα, ο Putin υποσχέθηκε δαπάνες πάνω από 11,5 τρισ. ρουβλίων (125 δισ. δολαρίων) σε τομείς όπως οι επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων, οι φοροαπαλλαγές για νέους γονείς και η αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών.

Προέβαλε το γεγονός ότι η ρωσική οικονομία εμφάνισε πέρυσι ανάπτυξη 3,6%, υψηλότερη από όλες τις χώρες του G7, που έπληξαν τη χώρα του με κύματα κυρώσεων, λόγω της εισβολής στην Ουκρανία.

Αλλά άλλα στοιχεία δείχνουν μια πιο χλωμή εικόνα. Όπως επισημαίνει το Reuters, η πολεμική οικονομία της Ρωσίας, όπου  τα εργοστάσια όπλων δουλεύουν νύχτα-μέρα, με τρεις βάρδιες, αντιμετωπίζει ελλείψεις εργατικού δυναμικού, μείωση του πληθυσμού, χαμηλή παραγωγικότητα και επενδύσεις.

Η επανάσταση στο επίπεδο διαβίωσης που υποσχέθηκε ο Putin δεν ήρθε. Τα πραγματικά εισοδήματα έχουν αυξηθεί κατά 7,6% από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε την υπόσχεση αυτή, το 2018, αλλά παραμένουν ακόμα σε επίπεδα ελαφρώς χαμηλότερα από ό,τι ήταν το 2013.

«Σε ό,τι αφορά το εισόδημά μας, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι το 2014-2023 ήταν μια χαμένη δεκαετία», έγραψε ο Yevgeny Suvorov, οικονομολόγος της CentroCreditBank.

Σε δημοσκόπηση που παρήγγειλε τον Φεβρουάριο η κεντρική τράπεζα, ποσοστό 28% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν έχει αρκετά χρήματα για να αγοράσει φαγητό ή ότι μπορεί να αγοράσει φαγητό, αλλά όχι ρούχα και παπούτσια.

Ο πληθωρισμός έχει αυξηθεί πολύ πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας για 4% τα τελευταία χρόνια, φτάνοντας στο 8,4% το 2021, στο 11,9% το 2022 και στο 7,4% το 2023. Τα επιτόκια διαμορφώνονται στο 16%.

Η εκτίναξη στις τιμές των αυγών οδήγησε τον Putin σε μια σπάνια δημόσια συγγνώμη τον Δεκέμβριο. Η εθνική στατιστική υπηρεσία Rosstat άρχισε φέτος να γράφει στις ανακοινώσεις της ότι οι τιμές «μεταβλήθηκαν» αντί για «αυξήθηκαν».

Το κόστος του πολέμου πιέζει τον κρατικό προϋπολογισμό, όπου το ένα τρίτο των δαπανών πλέον κατευθύνεται στην άμυνα. Τα τελευταία δύο χρόνια, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να αντλήσει σχεδόν 6,5 τρισ. ρούβλια από έναν λογαριασμό για τις δύσκολες εποχές, το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο Putin προανήγγειλε αυξήσεις φόρων για τις επιχειρήσεις και τους εύπορους φορολογούμενους, έστω και εάν τον Οκτώβριο, ο υπουργός Οικονομικών του έλεγε ότι οι βασικοί φόροι δεν θα μεταβληθούν για τα επόμενα τρία χρόνια.

Τα όσα υποσχέθηκε ο Putin με την ομιλία του για την κατάσταση του έθνους, στις 29 Φεβρουαρίου, θα μπορούσαν να κοστίσουν γύρω στα 2 τρισ. ρούβλια τον χρόνο, σύμφωνα με το Reuters.

Αλλά αρκετές ανακοινώσεις είναι στόχοι που είχαν ήδη τεθεί στο παρελθόν, με νέες προθεσμίες.

«Όλα τα νέα πράγματα είναι παλιά πράγματα που έχουν ξεχαστεί», λέει ο Dmitry Polevoy, διευθυντής επενδύσεων της Astra Asset Management.

Για παράδειγμα, το ποσοστό των Ρώσων που ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας (14.339 ρούβλια ή 156,57 δολάρια τον μήνα) έπεσε στο 9,3% από 12,9% που ήταν στα τέλη του 2017. Δεν έπιασε όμως τον στόχο που είχε θέσει το 2018 ο Putin, να μειώσει το ποσοστό των φτωχών στο μισό. Τον περασμένο μήνα, έθεσε νέο στόχο να το ρίξει στο 7% έως το 2030.

Όπως και να έχει, η μείωση της φτώχειας είναι αποτέλεσμα της αύξησης των μισθών. Αλλά αυτή οφείλεται στις ελλείψεις εργατικών χεριών, στις υψηλότερες αμοιβές για την προσέλκυση στρατιωτών και στις αποζημιώσεις που παίρνουν οι οικογένειες όσων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στην Ουκρανία.

Στο μέτωπο των επενδύσεων, η Ρωσία πασχίζει από το 2012 να τις αυξήσει στο 25% του ΑΕΠ, με τον Putin να επαναλαμβάνει τον στόχο αυτό το 2018. Αλλά οι επενδύσεις μειώθηκαν στο 19,7% του ΑΕΠ το 2022, από 21,4% το 2017. Αυτή τη φορά, ο Putin δεν έθεσε κάποιο στόχο.

«Πιθανότατα θα υπάρξουν αυξανόμενες εντάσεις τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους δύο στόχους του Putin για στρατιωτική επιτυχία στην Ουκρανία και μακροοικονομική σταθερότητα στο εσωτερικό», σημειώνει η Capital Economics, καθώς η δημοσιονομική χαλαρότητα που απαιτείται για τη στήριξη του πολέμου οδηγεί την οικονομία σε υπερθέρμανση. «Η οικονομία μπορεί να αντέξει έναν μακρύ πόλεμο, αλλά όχι κατ΄ ανάγκη έναν πιο έντονο».

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η οικονομία της Ρωσίας ανθεί παρά τα δύο χρόνια πολέμου  – Οι 5 λόγοι

Η στρεβλή οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, μέσα από μία ντουζίνα αυγά 

Ρωσία: Η κεντρική τραπεζίτης προετοιμάζεται για περισσότερες κυρώσεις

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News