Business & Finance Τρίτη 27/02/2024, 15:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Yellen: Τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία

Yellen: Τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας πρέπει να βοηθήσουν την Ουκρανία

Έκκληση προς τις μεγαλύτερες ανεπτυγμένες οικονομίες του κόσμου να βρουν ένα τρόπο να «ξεκλειδώσουν την αξία» των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ενισχυθεί η ουκρανική άμυνα απέναντι στη ρωσική εισβολή αλλά και η προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά τον πόλεμο, απηύθυνε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen.

«Πιστεύω ότι υπάρχει είναι ισχυρό το επιχείρημα, με βάση την διεθνή νομοθεσία, τα οικονομικά αλλά και την ηθική, για να προχωρήσουμε», είπε η Yellen, σύμφωνα με το Bloomberg,  πριν να συναντήσει τους ομολόγους της του G7.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι χώρες του G7 και η Αυστραλία έχουν «παγώσει» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ύψους περίπου 260 δισ. ευρώ, με τη μορφή μετοχών και μετρητών. Πάνω από τα δύο τρίτα αυτών των περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται στην Ε.Ε.

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν ότι η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα, εκτός και εάν συμφωνήσει να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Όμως, υπάρχει διαφωνία ως προς τη νομιμότητα μιας κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων.

«Αυτό θα ήταν μια αποφασιστική απάντηση στην πρωτοφανή απειλή της Ρωσίας προς την παγκόσμια σταθερότητα», είπε η Yellen. «Θα έκανε ξεκάθαρο ότι η Ρωσία δεν μπορεί να κερδίσει παρατείνοντας τον πόλεμο και θα της έδινε ένα κίνητρο να έρθει στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί μία δίκαιη ειρήνευση με  την Ουκρανία».

ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο πιέζουν τους συμμάχους του G7 να  προχωρήσουν σε κανονική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας, αλλά οι ευρωπαϊκές χώρες, και κυρίως η Γαλλία και η Γερμανία εκφράζουν ανησυχίες για τη νομική βάση μιας τέτοιας κίνησης αλλά και για τη σταθερότητα του ευρώ, μιλώντας για ένα επικίνδυνο προηγούμενο.

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης: 

Η οικονομία της Ρωσίας ανθεί παρά τα δύο χρόνια πολέμου  – Οι 5 λόγοι

Η στρεβλή οικονομία του Πούτιν εν καιρώ πολέμου, μέσα από μία ντουζίνα αυγά

«Έφοδο» στα assets της Ρωσίας ζητά η Κομισιόν: Γιατί θα γυρίσει μπούμερανγκ

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News