Business & Finance Παρασκευή 22/01/2021, 14:36
BUSINESS & FINANCE

Γιατί επανέρχονται οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου

Ανησυχίες από την επαναφορά των περιορισμών στην Κίνα

Γιατί επανέρχονται οι πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου

Σημαντική πτώση εμφανίζει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, υπαναχωρώντας περαιτέρω από το υψηλό των τελευταίων 11 μηνών, το οποίο σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι πιέσεις στο αργό αποδίδονται στις έντονες ανησυχίες από την επαναφορά των περιορισμών στην Κίνα, κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα περιορίσει τη ζήτηση για καύσιμα στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου παγκοσμίως.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η τιμή των συμβολαίων WTI σημειώνει πτώση κατά 2,39% και τα 51,86 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent καταγράφει μείωση κατά 2,32% στα 54,80 δολάρια ανά βαρέλι.  

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η ζήτηση πετρελαίου στην Κίνα συνιστά αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου κατά τη διάρκεια του 2021.

«Οι επενδυτές προσπαθούν να δουν μακροπρόθεσμα κέρδη μέσω των βραχυπρόθεσμων απωλειών, καθώς τα περιστατικά Covid στην Κίνα αποτελούν τον σημαντικότερο παράγοντα ανησυχιών» παραδέχεται ο Στέφεν Ίνες, αναλυτής της Axi.

Στη Σαγκάη καταγράφηκε την Πέμπτη το πρώτο εγχώριο κρούσμα μετά από δύο μήνες, ενώ στο Πεκίνο έχει εκδοθεί προειδοποίηση για αποφυγή των ταξιδιών κατά τη διάρκεια της κινεζικής Πρωτοχρονιάς, όταν παραδοσιακά δεκάδες εκατομμύρια πολίτες μεταβαίνουν στην επαρχία.

Οι εκτιμήσεις για τη ζήτηση του 2021

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Διεθνές Γραφείο Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για το 2021 θα αυξηθεί κατά 5,5 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το 2020 και θα διαμορφωθεί στα 96,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Kατά τη διάρκεια του προηγούμενο έτους, η υγειονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας κατάρρευση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.

Όσον αφορά το α’ τρίμηνο, το ΙΕΑ εκτιμά ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 94,1 εκατ. βαρέλια, πρόβλεψη που είναι μειωμένη κατά 600.000 βαρέλια σε σχέση με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου.

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την πλήρη ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης, καθώς η επαναφορά των lockdowns σε αρκετές χώρες επιβαρύνει τις πωλήσεις καυσίμων» επισημαίνει το Διεθνές Γραφείο Ενέργειας.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News