Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 15:44
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Ανήσυχος ο OPEC για τις επιπτώσεις των lockdowns

Αμετάβλητη προς ώρας η εκτίμηση για το 2021

Ανήσυχος ο OPEC για τις επιπτώσεις των lockdowns

Αμετάβλητες διατήρησε ο OPEC τις εκτιμήσεις για τη διεθνή ζήτηση πετρελαίου το 2021 , προειδοποιώντας ωστόσο για τον κίνδυνο «παράτασης» των επιπτώσεων από την πανδημία του κορωνοϊού.

«Οι αβεβαιότητες παραμένουν υψηλές, με τους βασικούς κινδύνους να αφορούν τα περιοριστικά μέτρα και τον αντίκτυπο της πανδημίας στην καταναλωτική συμπεριφορά» ανακοίνωσε σήμερα το πετρελαϊκό καρτέλ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νέα lockdowns σε Ευρώπη και τμήματα της Κίνας έχουν επαναφέρει τις ανησυχίες για τις προοπτικές του μαύρου «χρυσού», ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης χάρη στην σταδιακή επιστροφή στην ομαλότητα.

Συνολικά για το 2021, η ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και να φθάσει στα 95,9 εκατ. βαρέλια, μετά τη μείωση του 2020, η οποία διαμορφώθηκε στα 9,8 εκατ. βαρέλια.

«Οι εκτιμήσεις για το 2021 προϋποθέτουν μια υγιή ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανικής παραγωγής, της βελτίωσης της αγοράς εργασίας και της αύξησης των πωλήσεων οχημάτων» αναφέρει ο OPEC.

Όπως είναι φυσικό, η ζήτηση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις τιμές του αργού, με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να καθορίζουν τις αποφάσεις τους στη βάση της σχέσης ζήτηση – παραγωγή.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών αργού, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τελικά, η μείωση διαμορφώθηκε στα 7,7 εκατ. βαρέλια και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο.

Στα τέλη του 2020, χάρη στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς πετρελαίου, οι χώρες του OPEC+ δεσμεύτηκαν να αμβλύνουν περαιτέρω τη μείωση, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια σε βάθος χρόνου.

Ως πρώτο βήμα, συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια η παραγωγή και να μειωθεί σε 7,2 εκατ. βαρέλια η συνολική περικοπή. Στην τελευταία συνεδρίαση του καρτέλ, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να περιορίσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News