Business & Finance Τρίτη 19/01/2021, 13:15
BUSINESS & FINANCE

ΙΕΑ: Ρίχνει πάλι τον πήχυ για τη ζήτηση πετρελαίου

Επί τα χείρω αναθεώρηση της τάξης των 300.000 βαρελιών

ΙΕΑ: Ρίχνει πάλι τον πήχυ για τη ζήτηση πετρελαίου

Τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου υποβάθμισε το Διεθνές Γραφείο Ενέργειας (IEA), επικαλούμενο την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού και την παράταση των περιοριστικών μέτρων σε αρκετές χώρες της Δύσης.

Πιο συγκεκριμένα, το ΙΕΑ προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση για το 2021 θα αυξηθεί κατά 5,5 εκατ. βαρέλια σε σχέση με το 2020 και θα διαμορφωθεί στα 96,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Πρόκειται για επί τα χείρω αναθεώρηση της τάξης των 300.000 βαρελιών, καθώς τον Δεκέμβριο είχε κάνει πρόβλεψη για ζήτηση 96,9 εκατ. βαρελιών.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια του προηγούμενο έτους, η υγειονομική κρίση είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παγκόσμιας ζήτησης κατά 8,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, προκαλώντας κατάρρευση των διεθνών τιμών του μαύρου χρυσού.

Πάντως, το ΙΕΑ προσδοκά ανάκαμψη της ζήτησης από το β’ τρίμηνο του 2021, όταν και αναμένεται η παγκόσμια οικονομία να ξεκινήσει τη μετάβαση προς τη μετα-κορωνοϊό εποχή.

Όσον αφορά το α’ τρίμηνο, εκτιμά ότι η ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 94,1 εκατ. βαρέλια, πρόβλεψη που είναι μειωμένη κατά 600.000 βαρέλια σε σχέση με την αντίστοιχη του Δεκεμβρίου.

«Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την πλήρη ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης, καθώς η επαναφορά των lockdowns σε αρκετές χώρες επιβαρύνει τις πωλήσεις καυσίμων» επισημαίνει το Διεθνές Γραφείο Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο OPEC+ εκτιμά ότι η ζήτηση για το 2021 θα αυξηθεί κατά 5,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως και θα φθάσει στα 95,9 εκατ. βαρέλια, μετά τη μείωση του 2020, η οποία για τις χώρες του πετρελαϊκού καρτέλ διαμορφώθηκε στα 9,8 εκατ. βαρέλια.

Νέες πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου

Όπως είναι φυσικό, η ζήτηση καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τις τιμές του αργού, με τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες να καθορίζουν τις αποφάσεις τους στη βάση της σχέσης ζήτηση – παραγωγή.

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών αργού, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τελικά, η μείωση διαμορφώθηκε στα 7,7 εκατ. βαρέλια και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο.

Στα τέλη του 2020, χάρη στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς πετρελαίου, οι χώρες του OPEC+ δεσμεύτηκαν να αμβλύνουν περαιτέρω τη μείωση, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια σε βάθος χρόνου. Ως πρώτο βήμα, συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια η παραγωγή και να μειωθεί σε 7,2 εκατ. βαρέλια η συνολική περικοπή.

Στην τελευταία συνεδρίαση του καρτέλ, ωστόσο, η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να περιορίσει την παραγωγή της κατά 1 εκατ. βαρέλια τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News