Business & Finance Δευτέρα 4/01/2021, 20:53
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Πετρελαίου

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Πετρελαίου

Η πλειοψηφία των μελών χωρών του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, αντιτάχθηκαν στην προοπτική νέας αύξησης της παραγωγής πετρελαίου από τον Φεβρουάριο, τη στιγμή που η Ρωσία επιδίωκε τη μέγιστη επιτρεπόμενη αύξηση της προσφοράς, βάσει της συμφωνίας του καρτέλ και των βασικών εταίρων του.  

Η διχογνωμία απόψεων μεταξύ των δύο κατεξοχήν κυρίαρχων χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ κατέστησε ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας με αποτέλεσμα η συνάντηση των υπουργών Πετρελαίου να επαναληφθεί αύριο. 

Η βασική θέση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Αμπντουλάζ μπιν Σαλμάν, ο οποίος παραδοσιακά είναι υπέρ της πιο αυστηρής πολιτικής όσον αφορά στην παραγωγή, ήταν να παραμείνει η παραγωγή σταθερή στα σημερινά επίπεδα και τον Φεβρουάριο, δηλ. να μην αυξηθεί περαιτέρω κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως. Ο πρίγκιπας υπογράμμισε τον κίνδυνο που συνιστά για την αγορά πετρελαίου ο νέος γύρος περιοριστικών μέτρων, που απειλούν με νέα μείωση της ενεργειακής ζήτησης στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Μαζί με τη Σαουδική Αραβία τάσσονται Αλγερία, Νιγηρία, Ομάν, Ιράκ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Το Καζακστάν στήριξε τη θέση της Ρωσίας. 

Ο υπουργός Ενέργειας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Νόβακ, δεν δημοσιοποίησε τη θέση του, λέγοντας απλώς ότι η αγορά «βρίσκεται σε υγιή κατάσταση», προειδοποιώντας ωστόσο και για αβεβαιότητα τους επόμενους μήνες. Ωστόσο, κεκλεισμένων των θυρών, οι αντιπρόσωποι των χωρών μελών του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν ότι ο Νόβακ επανέλαβε τη θέση του, ότι δηλ. οι πετρελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα, όπως ακριβώς και τον Ιανουάριο. 

Τον προηγούμενο μήνα, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να αυξήσει την παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Ιανουάριο, επωφελούμενος από την αύξηση των τιμών πετρελαίου στο επίπεδο των 50 δολαρίων το βαρέλι. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραμένουν γύρω από το επίπεδο αυτό, παρουσίασαν σήμερα έντονη μεταβλητότητα, με το brent να υποχωρεί από το αρχικό υψηλό άνω των 53 δολαρίων το βαρέλι που άγγιξαν στην αρχή της συνεδρίασης και το οποίο σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News