Business & Finance Τρίτη 5/01/2021, 19:21
BUSINESS & FINANCE

Ράλι για το πετρέλαιο – Πάνω από τα 50 δολάρια η τιμή του αργού

Τι αποφάσισε ο OPEC+

Ράλι για το πετρέλαιο – Πάνω από τα 50 δολάρια η τιμή του αργού

Ράλι καταγράφει η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, με τον «μαύρο χρυσό» να εκτινάσσεται άνω των 50 δολαρίων -για πρώτη φορά από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Η εκρηκτική άνοδος οφείλεται στην αποτροπή μιας «γενναίας» αύξησης της πετρελαϊκής παραγωγής από τα μέλη του OPEC+, αλλά και στην πρόσφατη κατάσχεση του κορεατικού τάνκερ από το Ιράν, εξέλιξη η οποία αναζωπυρώνει τις γεωπολιτικές εντάσεις στον Περσικό Κόλπο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα συμβόλαια WTI ενισχύονται σήμερα κατά 4,26% και διαμορφώνονται στα 49,63 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια Brent καταγράφουν άνοδο κατά 3,48% και ανέρχονται στα 52,87 δολάρια ανά τραπέζι.  

Τι αποφάσισε ο OPEC+

Όσον αφορά το μέτωπο του OPEC, μετά το αδιέξοδο της Δευτέρας, οι χώρες – μέλη του καρτέλ, όπως και τα συνεργαζόμενα κράτη (σ.σ. απαρτίζουν από κοινού τον σχηματισμό OPEC+) συμφώνησαν σε οριακή αύξηση της ημερήσιας παραγωγής μόλις κατά 75.000 βαρέλια τον Φεβρουάριο και κατά ακόμη 75.000 βαρέλια τον Μάρτιο. 

Η συγκεκριμένη άνοδος αποδεικνύεται σαφώς μικρότερη από την προγραμματισμένη αύξηση κατά 500.000 βαρέλια, η οποία είχε συμφωνηθεί τους προηγούμενους μήνες, κάτι το οποίο θα είχε επιτείνει το πρόβλημα της υπερπροσφοράς. 

Αιτία της αποψινής απόφασης, άλλωστε, ήταν η ανησυχία αρκετών χωρών – μελών για τις διεθνείς τιμές, οι οποίες παραμένουν σημαντικά μειωμένες, λόγω των αδύναμων προοπτικών για την παγκόσμια ζήτηση, ως απόρροια της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Όσον αφορά την παραγωγή Απριλίου, η απόφαση του OPEC+ μετέθεσε τις όποιες αποφάσεις σε μεταγενέστερο επίπεδο, ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς. 

Το σχέδιο του OPEC

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών αργού, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τελικά, η μείωση διαμορφώθηκε στα 7,7 εκατ. βαρέλια και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο.

Στα τέλη του 2020, χάρη στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς πετρελαίου, οι χώρες του OPEC+ δεσμεύτηκαν να αμβλύνουν περαιτέρω τη μείωση, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια σε βάθος χρόνου.

Ως πρώτο βήμα, συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια η παραγωγή και να μειωθεί σε 7,2 εκατ. βαρέλια η συνολική περικοπή. Αντίστοιχα, ο OPEC+ είχε συμφωνήσει για ακόμη μία αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια (σ.σ. μείωση της περικοπής σε 6,7 εκατ. βαρέλια) εντός του Φεβρουαρίου. Αντ’ αυτού, τελικά, η μείωση καθορίστηκε στα 75.000 βαρέλια.

Το πρόβλημα της ζήτησης

Κι αυτό, διότι αρκετά μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ εξέφρασαν σοβαρές ανησυχίες για μια ενδεχόμενη «γενναία» αύξηση της παραγωγής, επικαλούμενα τις επιπτώσεις του β’ κύματος του κορωνοϊού στην παγκόσμια ζήτηση αργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OPEC, η διεθνής ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 95,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021, δηλαδή κατά 5,9 εκατ. βαρέλια περισσότερα σε σχέση με το 2020, χάρη στην προσδοκώμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,4%

Και πάλι, όμως, τα 95,9 εκατ. βαρέλια υπολείπονται σημαντικά έναντι της προ-κορωνοϊού κατανάλωσης, η οποία ξεπερνούσε τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Μάλιστα, οι τελευταίες προβλέψεις του καρτέλ ήταν μειωμένες κατά 6,25 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τις προηγούμενες, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στον μεγαλύτερο αντίκτυπο της πανδημίας επί της ενεργειακής ζήτησης. 

Απώλειες 20% το 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής ζήτησης, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη προσφορά (σ.σ. δηλαδή την παραγωγή) καθορίζουν εν πολλοίς την τιμή του αργού στις αγορές εμπορευμάτων, κάτι το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό για τις χώρες των OPEC+.

Κι αυτό, διότι οι περισσότερες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα πετρελαϊκά έσοδα. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του αργού, τόσο περισσότερα είναι και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News