Business & Finance Κυριακή 3/01/2021, 19:21
BUSINESS & FINANCE

Το μέλλον του πετρελαίου αποφασίζει ο OPEC+

Ζήτηση και τιμές καθορίζουν τις αποφάσεις

Το μέλλον του πετρελαίου αποφασίζει ο OPEC+

Κρίσιμη είναι η αυριανή (4/1) συνεδρίαση των κρατών – μελών του OPEC και των συνεργαζόμενων πετρελαϊκών χωρών, υπό την ηγεσία της Ρωσίας -όλοι μαζί απαρτίζουν τον σχηματισμό OPEC+.

Κι αυτοί, διότι οι δύο πλευρές καλούνται να επικυρώσουν το σχέδιο για μεσοπρόθεσμη αύξηση της παραγωγής κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Όμως, η οριστική απόφαση, παρά τη βεβαιότητα των προηγούμενων εβδομάδων, τελικά θα εξαρτηθεί από τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Αυτό εξάλλου, υπογράμμισε και ο γενικός γραμματέας του OPEC, Μοχάμαντ Μπαρκίντο, εν όψει και της αυριανής συνεδρίασης, η οποία θα πρέπει να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την παραγωγή του Φεβρουαρίου.

Το σχέδιο του OPEC

Τον περασμένο Απρίλιο, σε μια προσπάθεια στήριξης των διεθνών τιμών αργού, ο OPEC+ κατέληξε σε συμφωνία για τη μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Τελικά, η μείωση διαμορφώθηκε στα 7,7 εκατ. βαρέλια και άρχισε να εφαρμόζεται από τον Μάιο.

Στα τέλη του 2020, χάρη στη βελτίωση των προοπτικών της αγοράς πετρελαίου, οι χώρες του OPEC+ δεσμεύτηκαν να αμβλύνουν περαιτέρω τη μείωση, αυξάνοντας την ημερήσια παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια σε βάθος χρόνου.

Ως πρώτο βήμα, συμφωνήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 να αυξηθεί κατά 500.000 βαρέλια η παραγωγή και να μειωθεί σε 7,2 εκατ. βαρέλια η συνολική περικοπή. Αντίστοιχα, ο OPEC+ είχε συμφωνήσει για ακόμη μία αύξηση της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια (σ.σ. μείωση της περικοπής σε 6,7 εκατ. βαρέλια) εντός του Φεβρουαρίου.

Το πρόβλημα της ζήτησης

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετά μέλη του πετρελαϊκού καρτέλ εκφράζουν ανησυχίες για την αύξηση της παραγωγής, λόγω των επιπτώσεων του β’ κύματος του ιού στην παγκόσμια ζήτηση αργού.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του OPEC, η παγκόσμια ζήτηση θα διαμορφωθεί στα 95,9 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2021, δηλαδή κατά 5,9 εκατ. βαρέλια περισσότερα σε σχέση με το 2020, χάρη στην προσδοκώμενη ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 4,4%

Και πάλι, όμως, τα 95,9 εκατ. βαρέλια υπολείπονται σημαντικά έναντι της προ-κορωνοϊού κατανάλωσης, η οποία ξεπερνούσε τα 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Μάλιστα, οι τελευταίες προβλέψεις του καρτέλ ήταν μειωμένες κατά 6,25 εκατ. βαρέλια σε σχέση με τις προηγούμενες, γεγονός το οποίο αποδόθηκε στον μεγαλύτερο αντίκτυπο της πανδημίας επί της ενεργειακής ζήτησης. 

Απώλειες 20% το 2020

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διεθνής ζήτησης, σε συνδυασμό με τη διαθέσιμη προσφορά (σ.σ. δηλαδή την παραγωγή) καθορίζουν εν πολλοίς την τιμή του αργού στις αγορές εμπορευμάτων, κάτι το οποίο θεωρείται πολύ σημαντικό για τις χώρες των OPEC+.

Κι αυτό, διότι οι περισσότερες εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα πετρελαϊκά έσοδα. Όσο υψηλότερη είναι η τιμή του αργού, τόσο περισσότερα είναι και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία.

Σήμερα η τιμή του πετρελαίου WTI βρίσκεται στα 48 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του πετρελαίου Brent στα 51,80 δολάρια ανά βαρέλι, έχοντας χάσει περίπου το 1/5 της αξίας τους εντός του 2020.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News