Business & Finance Πέμπτη 7/01/2021, 16:39
BUSINESS & FINANCE

Πιο αισιόδοξη η Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία

Πιο αισιόδοξη η Goldman Sachs για την αμερικανική οικονομία

Στην αναβάθμιση των προβλέψεών της για την αμερικανική οικονομία προχωρά η Goldman Sachs, εξαιτίας των αποτελεσμάτων των εκλογών στην Τζόρτζια. Με τον έλεγχο της Γερουσίας να περνά στους Δημοκρατικούς, ο οίκος περιμένει την έγκριση και άλλων μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 750 δισ. δολαρίων μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, προβλέπει ότι τα αποθαρρυντικά νέα από το μέτωπο του κορωνοϊού -και συγκεκριμένα ο αργός ρυθμός των εμβολιασμών και η εμφάνιση του νέου, πιο μεταδοτικού στελέχους- θα καθυστερήσουν τη θετική επίδραση των μέτρων στην πραγματική οικονομία. 

Οι νέες εκτιμήσεις της Goldman Sachs μιλούν για ανάπτυξη 5% το πρώτο τρίμηνο, 9% το δεύτερο, 7,5% το τρίτο και 5% το τέταρτο στις ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι το 2021 θα κλείσει με αύξηση του ΑΕΠ κατά 6,4%, έναντι του +5,9% που περίμενε προηγουμένως ο οίκος και του +3,9% που είναι οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς. 

Την ίδια στιγμή, η Goldman χαμηλώνει τις προβλέψεις της για την ανεργία στις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι αυτή θα φτάσει στο 4,8% στα τέλη του 2021, στο 4,3% στα τέλη του 2022, στο 3,9% στα τέλη του 2023 και στο 3,6% στα τέλη του 2024. 

Με την ανεργία σε χαμηλά επίπεδα και τον πληθωρισμό να πλησιάζει το 2% γύρω στο 2024, ο οίκος φέρνει πιο κοντά την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, η οποία τώρα αναμένεται κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2024. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News