BUSINESS & FINANCE

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο – Απειλούνται οι 780 μονάδες

Στο -3% οι τράπεζες, στο -4% η Aegean

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο – Απειλούνται οι 780 μονάδες

Διευρυμένες ρευστοποιήσεις, σ’ όλο το εύρος του ταμπλό, εκδηλώνονται από το πρωί στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με το διεθνές κλίμα να επιδρά αρνητικά στη «ρηχή» ελληνική αγορά, η οποία αναζητάει στήριξη στις αντιστάσεις των 780 μονάδων.

Περίπου στο μέσο της σημερινής συνεδρίασης (13.30), ο Γενικός Δείκτης σημειώνει εκτεταμένες απώλειες της τάξης του 2,08% και διαμορφώνεται στις 780,38 μονάδες, χάνοντας πάνω από 16 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης (796,77 μονάδες).

Το τόξο των ενδοσυνεδριακών διακυμάνσεων εκτείνεται στις 13 μονάδες, από τις 779 μονάδες έως τις 792 μονάδες, με τον τζίρο των συναλλαγών να διατηρείται στα γνωστά επίπεδα των τελευταίων εβδομάδων, μην υπερβαίνοντας προς ώρας τα 27 εκατ. ευρώ.

Εξίσου αρνητικό είναι το κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να διολισθαίνει κατά 1%, λόγω των ανησυχιών για την πορεία της οικονομίας τους πρώτους μήνες του 2021, μετά και το αδύναμα στοιχεία του σύνθετου δείκτη PMI. Καθοδική αναμένεται και η εκκίνηση της Wall Street.

Όλα αυτά καθιστούν απολύτως λογική και επόμενη την άσκηση πιέσεων στην εγχώρια αγορά, η οποία αναζητάει στηρίξεις στις 780 μονάδες. Στο αρνητικό κλίμα συμβάλλει, εν μέρει, και η αναμονή για την πρώτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, ο οποίος το βράδυ θα ανακοινώσει την ετυμηγορία του για το ελληνικό αξιόχρεο -με τις πιθανότητες μιας αναβάθμισης να μην είναι πάρα πολλές. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, παρά το σημερινό πισωγύρισμα, οι επενδυτές παραμένουν μακροπρόθεσμα bullish για το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στο -3% οι τράπεζες

Από τις ρευστοποιήσεις δεν «γλιτώνει» ούτε ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος μάλιστα διολισθαίνει στις 480 μονάδες, χάνοντας περίπου 3% σε σχέση με την Πέμπτη. Οι πωλήσεις εκδηλώνονται σ’ όλες τις τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική Τράπεζα να διορθώνει κατά -3,3% μετά το ανοδικό σερί των τελευταίων ημερών.

Ομοίως, η μετοχή της Alpha Bank υποχωρεί στο επίπεδο του 0,84 ευρώ, ενώ στο 1,015 ευρώ και το -3,3% διαμορφώνεται η μέχρι στιγμής πτώση στη μετοχή της Τρ. Πειραιώς. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα στη μετοχή της Eurobank. Πιο αναλυτικά:

  • Alpha Bank -3,42% 0,847 ευρώ
  • Attica Bank -2,18% 0,224 ευρώ
  • Eurobank -2,38% 0,5822 ευρώ
  • Εθνική Τράπεζα -3,36% 2,097 ευρώ
  • Τρ. Πειραιώς -2,38% 1,015 ευρώ

Στο -4% η Αegean

Όσον αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι πωλητές διαθέτουν τον πλήρη έλεγχο, με τις ρευστοποιήσεις να εκτείνονται σ’ όλο το πλάτος του χρηματιστηριακού ταμπλό. Η μετοχή της Aegean, ενδεικτικά, υποχωρεί άνω του 4%, ενώ απώλειες άνω του 2% εμφανίζουν οι μετοχές των Lamda Development, Viohalco, ΔΕΗ, Μotor Oil και ΟΠΑΠ

Σε αρνητικό έδαφος έχει διολισθήσει και η μετοχή της Jumbo, η οποία παρουσιάζει απώλειες άνω του 1%, παρά το θετικό ξεκίνημα της ημέρας. Πτώση κατά 1% σημειώνει και η μετοχή του ΟΛΠ, η οποία είχε επίσης ανοδική εκκίνηση το πρωί.

Συνολικά, αυτή την ώρα (13.30), 14 μετοχές κινούνται ανοδικά, 88 μετοχές σημειώνουν πτώση, ενώ έξι μετοχές παραμένουν αμετάβλητες. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς κατέρχεται στα 52,6 δισ. ευρώ, «χάνοντας» πάνω από 1 δισ. ευρώ σε μόλις λίγες ώρες.

Εν αναμονή τoυ Fitch

H ελληνική αγορά ολοκληρώνει μία εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Γενικός Δείκτης εμφάνισε πολύ μικρές μεταβολές, κινούμενος πέριξ του τεχνικού σημείου των 800 μονάδων. Αυτή η κατάσταση δεν αποκλείεται να διατηρηθεί για αρκετές ημέρες ακόμη, έως ότου βρεθεί ένας καταλύτης, ο οποίος θα οδηγήσει τον κύριο χρηματιστηριακό δείκτη προς τις 820 μονάδες και θα ξεκλειδώσει τις 850 μονάδες.

Απόψε ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναμένεται να δημοσιεύσει το πρώτο report για την ελληνική αξιολόγηση. Οπωσδήποτε, μια αναβάθμιση του δημόσιου αξιόχρεου δύναται να αποτελέσει τον απαιτούμενο καταλύτη για την ανοδική κίνηση της Λεωφόρου Αθηνών. Ωστόσο, το σενάριο της επιβεβαίωσης της αξιολόγησης «ΒΒ» φαίνεται ότι συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες. 

Εξάλλου, σύμφωνα με τους περισσότερους διεθνούς οίκους, η ανάκαμψη της Ελλάδας κατά τη διάρκεια του 2021 δεν αποκλείεται να κυμανθεί σε επίπεδα χαμηλότερα των αρχικών εκτιμήσεων (+4,8%), καθώς η πανδημία του κορωνοϊού, η διατήρηση των περιοριστικών μέτρων και ο αργός εμβολιασμός αναμένεται να διατηρήσουν την ελληνική οικονομία σε κατάσταση ύφεσης και το α’ τρίμηνο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News