BUSINESS & FINANCE

Μακροπρόθεσμοι οι 9 στους 10 επενδυτές στο placement της Τράπεζας Πειραιώς

Μακροπρόθεσμοι οι 9 στους 10 επενδυτές στο placement της Τράπεζας Πειραιώς

Μακροπρόθεσμοι επενδυτές ήταν το 88% των συμμετεχόντων στο placement του 27% που κατείχε το ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, ενώ μόνο το 12% ήταν hedge funds. Το 30,9% των επενδυτών ήταν από τη Βρετανία, το 43,3% από τις ΗΠΑ, το 20,5% από την Ε.Ε. και το 4,8% από την Ασία.

Τα έσοδα του Δημοσίου από την αποεπένδυσή του από την Τράπεζα Πειραιώς ανήλθαν στα 1,35 δισ. ευρώ, καθώς η δημόσια προσφορά για το 27% της τράπεζας συγκέντρωσε προσφορές 10,7 δισ. ευρώ στο ανώτατο εύρος τιμής διάθεσης, που είχε ορισθεί τα 4 ευρώ ανά μετοχή. Το επενδυτικό ενδιαφέρον ήταν 8 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με την προσφορά και σε δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης έκανε λόγο για «επιτυχία χωρίς προηγούμενο».

Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, η επιτυχία αποτυπώνεται στο γεγονός ότι η τιμή διάθεσης των μετοχών διαμορφώθηκε σε επίπεδα υψηλότερα έναντι της τιμής του κλεισίματος του Χρηματιστηρίου την περασμένη Παρασκευή, πριν από την έναρξη της διαδικασίας, κάτι «εξαιρετικά σπάνιο παγκοσμίως», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, καθώς «σε τέτοιες περιπτώσεις μαζικής διάθεσης μετοχών οι τιμές διαμορφώνονται σχεδόν πάντοτε με έκπτωση υπέρ των αγοραστών». Για μεγάλη επιτυχία έκανε λόγο από την πλευρά του και ο διοικητής της ΤΤΕ Γιάννης Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «αντανακλά κυρίως την πορεία της ελληνικής οικονομίας, του τραπεζικού κλάδου αλλά και της ίδιας της Τράπεζας Πειραιώς».

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Τράπεζα Πειραιώς είναι η τρίτη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω δημόσιας προσφοράς από το 2017 και η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως η πρώτη μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση, η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. ευρώ, με έκπτωση 43% στην τιμή διάθεσης, ενώ μέχρι πρόσφατα η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση ήταν η διάθεση του μεριδίου 22% που κατείχε το ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα για περίπου 1,1 δισ. ευρώ, που επιτεύχθηκε με ελαχιστοποίηση της έκπτωσης στην τιμή διάθεσης, στο 2,57%.

Tην ικανοποίησή του για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της δημόσιας προσφοράς εξέφρασε ο πρόεδρος Δ.Σ. του ΤΧΣ Ανδρέας Βερύκιος, σημειώνοντας ότι «η εξαιρετική ανταπόκριση του διεθνούς και του ελληνικού επενδυτικού κοινού αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της δυναμικής που έχει αναπτύξει η ελληνική οικονομία και υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη στις προοπτικές ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών», ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Ηλίας Ξηρουχάκης υπογράμμισε ότι «η τέταρτη κατά σειρά και σε σύντομο χρονικό διάστημα (λιγότερο των 6 μηνών) επιτυχής αποεπένδυση αποτελεί μια πλήρη επιβεβαίωση της στρατηγικής και των βασικών επιλογών του Ταμείου».

Να σημειωθεί ότι το διεθνές βιβλίο καλύφθηκε τη Δευτέρα 4 Μαρτίου σε μόλις 6 λεπτά από το άνοιγμα, και όπως σημειώνει ο κ. Ξηρουχάκης «η προσέλκυση από την έναρξη της διάθεσης ισχυρότατου ενδιαφέροντος από κορυφαίους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές με ποιοτικά, επενδυτικά κεφάλαια, μακροπρόθεσμου ορίζοντα, αναδεικνύει με εμφατικό τρόπο την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος και στη σταθερή δυναμική που αναπτύσσει η ελληνική οικονομία. Παράλληλα αποτελεί αδιαμφισβήτητη αναγνώριση, σε διεθνές επίπεδο, της συνεισφοράς του Ταμείου στην ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου και στην εμπέδωση ισχυρού κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης προς τη χώρα».

H κατανομή των μετοχών μεταξύ των επενδυτών που συμμετείχαν στο placement, μετά τις σχετικές αποφάσεις του ΤΧΣ, είναι η εξής: α) 67.519.830 προσφερόμενες μετοχές (δηλαδή το 20% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Συγκεκριμένα, 43.887.889 μετοχές (δηλαδή το 65% των μετοχών που διατέθηκαν στην ελληνική δημόσια προσφορά) κατανεμήθηκαν σε ιδιώτες επενδυτές και 23.631.941 μετοχές (δηλαδή το 35% των μετοχών που διατέθηκαν στην ελληνική δημόσια προσφορά) κατανεμήθηκαν σε ειδικούς επενδυτές. β) 270.079.320 προσφερόμενες μετοχές (δηλαδή το 80% του συνόλου) κατανεμήθηκαν σε επενδυτές που συμμετείχαν στη διεθνή προσφορά.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το ΤΧΣ λαμβάνοντας υπόψη μόνο τις έγκυρες εγγραφές, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην προσφορά, αθροιστικά στην ελληνική και τη διεθνή προσφορά, ανήλθε σε 2.672.154.345, υπερβαίνοντας τις 337.599.150 μετοχές προς διάθεση κατά περίπου 7,92 φορές. Ειδικότερα, η συνολική ζήτηση που εκφράστηκε στην ελληνική δημόσια προσφορά ανήλθε σε 253.841.298 μετοχές, υπερβαίνοντας τις 67.519.830 που κατανεμήθηκαν κατά περίπου 3,76 φορές.

Υπενθυμίζεται ότι η ισχυρή και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση οδήγησε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΧΣ, στη συνεδρίασή του στις 5 Μαρτίου 2024, να ορίσει στενότερο εύρος τιμών για τη διεθνή προσφορά, από 3,90 έως 4 ευρώ ανά μετοχή (αντί του αρχικού 3,70 έως 4 ευρώ), ενώ πριν από το κλείσιμο του βιβλίου στις 6 Μαρτίου η τελική τιμή διάθεσης είχε ήδη οριστεί στο ανώτερο τίμημα των 4 ανά μετοχή, μεγιστοποιώντας το ύψος του οφέλους για το Δημόσιο.

Σύμφωνα με πηγές του ΤΧΣ, η επιτυχία δεν καταγράφει μόνο ποσοτικά αλλά και ιδιαίτερα ποιοτικά στοιχεία, αφού το Ταμείο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσφορές, έδωσε έμφαση στην αξιολόγηση των υποψήφιων επενδυτών, με προτεραιότητα στην ικανοποίηση αιτημάτων από αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμους επενδυτές, που θα στηρίξουν την αναπτυξιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς.

Διαβάστε επίσης: 

Στα 10,7 δισ. ευρώ ανήλθαν οι προσφορές για το 27% της Tράπεζας Πειραιώς

K. Χατζηδάκης για Τράπεζα Πειραιώς: Το τραπεζικό σύστημα σε νέα σελίδα

Γ. Στουρνάρας: Η επιτυχία της Τρ. Πειραιώς αντανακλά την πορεία της οικονομίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News