BUSINESS & FINANCE

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα

Κόντρα στον κανόνα που θέλει τις μετοχές να δίνουν πάντα θετικές αποδόσεις στους μακροχρόνιους επενδυτές που έχουν υπομονή αλλά και να υπεραποδίδουν έναντι των ομολόγων, κινείται το χρηματιστήριο της Αθήνας. Τα στοιχεία από το Global Investment Returns Yearbook της UBS, μια έκδοσης που παρακολουθεί την πορεία των αγορών όλου του κόσμου από το 1900 έως σήμερα, δείχνουν ότι η κρίση χρέους έχει αφήσει μακροχρόνια τραύματα στην ελληνική αγορά.

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα-1

Μελετώντας την πορεία των χρηματιστηρίων όλου του κόσμου από το 1900 έως και το 2023, η UBS διαπίστωσε ότι οι μετοχές δίνουν απόδοση 5,1% κατά μέσο όρο τον χρόνο (σε πραγματική βάση, δηλαδή μετά τον πληθωρισμό). Τα τελευταία πενήντα χρόνια (από το 1974 έως το 2023), η μέση ετήσια απόδοση των μετοχών διεθνώς είναι 5,8%.

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα-2

Τα αντίστοιχα στοιχεία για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι παρόμοια, με τις μετοχές να δίνουν μέση ετήσια απόδοση 4,2% από το 1900 και 5,6% από το 1974 έως σήμερα.

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα-3

Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι αναλυτές της UBS έχουν βρει καταγεγραμμένα στοιχεία από το 1954 έως σήμερα. Αυτά δείχνουν ότι ενώ, ιστορικά, η Ελλάδα ακολουθεί τον κανόνα των υπόλοιπων αγορών, με μέση ετήσια απόδοση 5% από το 1954 έως σήμερα (μετά τον πληθωρισμό), κοιτάζοντας τις αποδόσεις των τελευταίων πενήντα χρόνων, η εικόνα είναι πολύ διαφορετική.

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα-4

Συγκεκριμένα, από το 1974 έως σήμερα, οι ελληνικές μετοχές καταγράφουν κατά μέσο όρο ζημιές 0,4% τον χρόνο. Είναι σαφές ότι η αρνητική απόδοση είναι αποτέλεσμα της κρίσης χρέους, με τα στοιχεία της UBS να δείχνουν ότι η μέση ετήσια απόδοση των τελευταίων 20 ετών είναι αρνητική, κατά 5,2% (την ώρα που σε παγκόσμιο επίπεδο είναι θετική, της τάξης του 5,2%).

Η καλύτερη χρονιά που έχει καταγραφεί για τις ελληνικές μετοχές ήταν το 1972, όταν έδωσαν πραγματικές αποδόσεις 236%, ενώ η χειρότερη ήταν το 2008, όταν έχασαν 64%.

Τα «μαθήματα» της ιστορίας 

Η ανάλυση της UBS δείχνει ότι από το 1900, οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει έναντι των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων και του πληθωρισμού και στις 21 αγορές για τις οποίες υπάρχουν συνεχόμενα στοιχεία.

Κοιτάζοντας τα ιστορικά στοιχεία του ελβετικού οίκου κανείς διαπιστώνει ότι μπορεί οι ΗΠΑ να κυριαρχούν σήμερα στο χρηματιστηριακό σκηνικό, με μερίδιο 60,5% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, όμως τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Στο ξεκίνημα του 20ου αιώνα, η βρετανική αγορά ήταν η μεγαλύτερη του κόσμου (σχεδόν το ένα τέταρτο της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης), ενώ οι ΗΠΑ είχαν μερίδιο αγοράς 15%, η Γερμανία 13% και ακολουθούσαν η Γαλλία, η Ρωσία και η Αυστροουγγαρία.

UBS: Τι δείχνουν 123 χρόνια χρηματιστηριακής ιστορίας – Κόντρα στον κανόνα η Ελλάδα-5

Διαχρονικά, οι επενδυτές κερδίζουν το μεγαλύτερο μέρος των αποδόσεων κατά τη διάρκεια των κύκλων νομισματικής χαλάρωσης. Από το 1914 έως το 2023, οι αμερικανικές αγορές βρίσκονταν σε περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων το 45% του καιρού και σε περιβάλλον μειούμενων επιτοκίων το 55%. Η μέση ετήσια απόδοση των μετοχών ήταν 9,4% και των ομολόγων 3,6% όταν τα επιτόκια μειώνονταν, έναντι 3,6% και -0,3% αντίστοιχα όταν τα επιτόκια αυξάνονταν.

Διαβάστε επίσης: 

Deutsche Bank για αγορές: Ο χάρτης των ρεκόρ – Μακρύς ο δρόμος για το 1999 για την Αθήνα

JP Morgan: Κίνδυνος να αλλάξει το αφήγημα στις αγορές – Η επιστροφή των ‘70s

UBS: Τι θα γίνει μετά το ρεκόρ του S&P 500; Τα μαθήματα της ιστορίας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News