ΑΓΟΡΕΣ

Deutsche Bank: Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου

Deutsche Bank: Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου

Στις αγορές που προσφέρουν τις καλύτερες αποδόσεις σε όλο τον κόσμο φέτος παραμένει το χρηματιστήριο της Αθήνας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank, το ΧΑ σημειώνει άνοδο 31,1% από τις αρχές του έτους, κάτι που σημαίνει ότι είναι δεύτερο ανάμεσα σε 38 αγορές τις οποίες παρακολουθεί ο γερμανικός επενδυτικός οίκος (και πρώτο σε δολαριακή βάση).

Για τον Οκτώβριο, το ΧΑ σημείωσε απώλειες 1,3%, σε έναν μήνα που έτσι και αλλιώς ήταν αδύναμος για τις αγορές. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, υπήρχαν αρκετοί παράγοντες πίσω από την πτώση των αγορών, με κυριότερη την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, που οδήγησε σε σημαντικές ανησυχίες για το γεωπολιτικό ρίσκο, με τους επενδυτές να φοβούνται ευρύτερη κλιμάκωση.

Deutsche Bank: Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου-1

Την ίδια στιγμή, ο Οκτώβριος έφερε έναν ακόμα γύρο ισχυρών μακροοικονομικών στοιχείων στις ΗΠΑ, τα οποία έδωσαν συνέχεια στην αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων ομολόγων, ενισχύοντας τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα υψηλότερα επιτόκια στην ευρύτερη οικονομία.

Deutsche Bank: Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου-2

Το αποτέλεσμα ήταν ότι ο S&P 500 υποχώρησε κατά 2,1%, σημειώνοντας απώλειες για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Ήταν το πρώτο τέτοιο αρνητικό σερί από την αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία τον Μάρτιο του 2020, ενώ τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έχασαν έδαφος για 6ο συνεχόμενο μήνα. 

Deutsche Bank: Στην κορυφή των αποδόσεων το ΧΑ – Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του Οκτωβρίου-3

Ο υπόλοιποι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες επίσης υποχώρησαν τον Οκτώβριο, με τον Nikkei, για παράδειγμα, να χάνει 3,1% και να συμπληρώνει τέσσερις μήνες συνεχούς πτώσης, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από το 2013. 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι του Οκτωβρίου 

Η ζήτηση για ασφαλή επενδυτικά καταφύγια στήριξε τα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό να ενισχύεται κατά 7,3%, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδό του από την τραπεζική αναταραχή του Μαρτίου. Το ασήμι ενισχύθηκε κατά 3% και η πλατίνα κατά 3,2%. 

Με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται χαμηλότερα των προσδοκιών, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ανέκαμψαν κάπως τον Οκτώβριο, έπειτα από τις προηγούμενες ζημιές τους. Συνολικά, ενισχύθηκαν κατά 0,4%. 

Οι μεγάλοι χαμένοι 

Οι ισραηλινές επενδύσεις σημείωσαν βουτιά μετά τις επιθέσεις της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου, με τον χρηματιστηριακό δείκτη TA-35 να υποχωρεί κατά 10,7% και το σέκελ να χάνει 5,6% έναντι του δολαρίου. 

Στα χρηματιστήρια επικράτησε ο risk-off τόνος, με τον S&P 500 να χάνει 2,1%, και τον πανευρωπαϊκό STOXX 600 να σημειώνει απώλειες 3,6%. 

Για πρώτη φορά μέσα στον 21ο αιώνα, τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα υποχώρησαν για 6ο συνεχόμενο μήνα, με απώλειες 1,3%. Συνεπώς, η απόδοση του 10ετούς σημείωσε περαιτέρω αύξηση κατά 36 μονάδες βάσης, με την απόδοση του 30ετούς να ενισχύεται κατά 39,4 μονάδες βάσης.

Διαβάστε επίσης: 

Morgan Stanley: Βλέπει ανάπτυξη 2,5% στην Ελλάδα – Σε ύφεση θα πέσει η Ευρωζώνη

Bank of America: Ο S&P 500 μπορεί να πέσει 5% ακόμα

Capital Economics: Όχι πια PIGS – Πώς η Ελλάδα άφησε πίσω της την Ιταλία

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News