BUSINESS & FINANCE

Capital Economics: Νέα φούσκα dot com στις αγορές – Αλλά δεν θα σκάσει ακόμα

Capital Economics: Νέα φούσκα dot com στις αγορές – Αλλά δεν θα σκάσει ακόμα

Μία φούσκα δημιουργείται στη Wall Street και θυμίζει, από πολλές απόψεις, τη φούσκα του dot com που γιγαντώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, διαπιστώνει η Capital Economics. Όπως η φούσκα του dot com, έτσι και η σημερινή φούσκα είναι μια προσπάθεια των επενδυτών να εκμεταλλευτούν τα μελλοντικά οφέλη μιας επαναστατικής τεχνολογίας. Όμως, με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις δεν έχουν φτάσει ακόμα στις υπερβολές των ‘90s, οι αναλυτές του οίκου εκτιμούν ότι αυτή η φούσκα δεν θα σκάσει ακόμα, αλλά θα συνεχίσει να γιγαντώνεται έως τα τέλη του 2025.

Στο πλαίσιο αυτό, η Capital Economics αρχίζει να συνειδητοποιεί ότι ακόμα και η αισιόδοξη πρόβλεψή της ότι ο S&P 500 θα φτάσει στις 5.500 μονάδες έως τα τέλη του τρέχοντος έτους, ενδεχομένως να επιβεβαιωθεί πολύ νωρίτερα, μέσα σε λίγους μήνες.

Capital Economics: Νέα φούσκα dot com στις αγορές – Αλλά δεν θα σκάσει ακόμα-1

Όμως, τώρα πιστεύει ότι το ράλι δεν θα τελειώσει εκεί. Αν και η λογική υπαγορεύει ότι όσο μεγαλύτερη είναι μία φούσκα, τόσο γρηγορότερα μπορεί να σκάσει, εντούτοις οι αναλυτές της Capital Economics εκτιμούν ότι το ράλι θα συνεχιστεί έως τα τέλη του 2025, με τον S&P 500 να φτάνει στις 6.500 μονάδες (από 5.021 μονάδες σήμερα) και τις αποτιμήσεις σε παρόμοια επίπεδα με εκείνα που είδαμε στο αποκορύφωμα της μανίας του dot com.

Capital Economics: Νέα φούσκα dot com στις αγορές – Αλλά δεν θα σκάσει ακόμα-2

Πρακτικά, ενώ ο δείκτης price/forward twelve month (FTM) earnings (EPS) ratio (που μετρά τις τιμές έναντι των προβλεπόμενων εταιρικών κερδών για τους επόμενους 12 μήνες) κινείται σήμερα λίγο υψηλότερα από το 20, είχε φτάσει σχεδόν στο 25 λίγο πριν από το σκάσιμο της φούσκας του dot com.

Capital Economics: Νέα φούσκα dot com στις αγορές – Αλλά δεν θα σκάσει ακόμα-3

Ακόμα και εάν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι το ράλι είναι σήμερα πολύ πιο εστιασμένο σε ελάχιστες μετοχές, η συνολική αποτίμηση των τριών κλάδων στους οποίους λειτουργούν οι εταιρείες του «Magnificent 7» δεν είναι τόσο υψηλή όσο ήταν τότε. Και καθώς οι αποτιμήσεις στο σύνολο της αγοράς είναι επίσης χαμηλότερες, η Capital Economics βλέπει περιθώρια για διεύρυνση του ράλι.

Διαβάστε επίσης: 

Societe Generale: Ο τεχνολογικός κλάδος ξεπέρασε και τα υψηλά της φούσκας του dot com

BofA: Όλο και φουσκώνουν οι φούσκες – Η παντοδυναμία του Magnificent 7

Albert Edwards (Societe Generale): Αυτό θα είναι το σοκ του 2024 – Μια φούσκα έτοιμη να σκάσει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News